Jak zrobić lody z solonym karmelem

Kulinaria

Solony karmel to jeden z ulubionych smaków na całym świecie. Nie tylko dlatego, że jest pyszny, ale także dlatego, że jest to wyjątkowy smak, który jest bardzo popularny wśród ludzi.

Kiedy myślisz o tym smaku, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci do głowy, jest połączenie karmelu i soli. Nazwa tego smaku nie jest więc wcale błędna.

Solony karmel to jeden z najbardziej znanych smaków na świecie, ale jego przygotowanie nie jest takie proste. Dlatego przygotowaliśmy doskonały przepis na lody, więc zróbmy te niesamowite lody z solonego karmelu.

Składniki:

1 szklanka gęstej bitej śmietany

2 szklanki mleka

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki ekstraktu z wanilii

2 łyżki soli morskiej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

4 żółtka

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 300 stopni F.

Dodaj bitą śmietanę, mleko i cukier do średniego rondla.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę.

Zmniejsz ogień do minimum, dodaj ekstrakt waniliowy i sól morską.

Pozostawić mieszaninę do całkowitego ostygnięcia.

Przełożyć masę do blendera i dodać sodę oczyszczoną.

Wlać masę do miski i odstawić do lodówki na około 2 godziny.

W międzyczasie ubić żółtka i dodać je do masy.

Masę wlać do maszynki do lodów i kręcić przez 25-30 minut.

Gdy lody będą gotowe, przelej je do pojemnika i pozostaw w zamrażarce na co najmniej 4 godziny.

Na koniec podawaj lody z posypką z soli morskiej.

Wnioski:

To jest niesamowity przepis na zrobienie najlepszych lodów. Stworzyliśmy ten przepis z doskonałym połączeniem kremowych i słonych smaków.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …