Placki ziemniaczane grubo tarte
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Placki ziemniaczane dawniej gościły na stołach w polskich domach praktycznie co tydzień. Dla wielu to wspomnienie z dzieciństwa, kiedy wracali ze szkoły, już na podwórku było czuć ten charakterystyczny zapach. Jedni jedli placki z śmietaną inni z śmietaną i z cukrem, a jeszcze inni same. Jedzone na ciepło, dopiero co ściągnięte z patelni jak i na zimno. Tak naprawdę są idealne zawsze. Któż z nas nie chciałby odświeżyć i podkręcić tego kultowego dania ?
Tradycyjne placki ziemniaczane, które znamy są naszym rodzimym wynalazkiem, a 13 listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych. Zaś odpowiedzią na powyższe pytanie są placki ziemniaczane grubo tarte,które coraz bardziej stają się popularne w naszym kraju. Są one bardzo popularne u naszych zachodnich sąsiadów- w Niemczech.
Składniki na placki ziemniaczane grubo tarte:
- kilogram mączystych ziemniaków
- mąka pszenna
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Jak przygotować placki?
Ziemniaki należ obrać i umyć. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach do dużej miski. Po starciu najlepiej przełożyć je przez sito, położyć na garnku i delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Trzeba to zrobić tak, aby nie zniszczyć struktury ziemniaków. Odciśnięte ziemniaki przełóż z powrotem do miski, a wodzie w garnku pozostaw do odstania. Następnie obierz i zetrzyj na małych oczkach cebulę, i dodaj ją do ziemniaków. Z garnka odlej delikatnie wodę z ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobie dodaj do ziemniaków i cebuli. Dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej, jajka oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko trzeba wymieszać w jednolitą masę. Następnie na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto i formuj placki. Smażyć należy je przez około 2-3 minuty z jednej i drugiej strony, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
Opcjonalnie do takich placków można również zetrzeć marchewkę na grubych oczkach i posiekać czosnek. To samo dotyczy przypraw- masę należy przyprawić według własnych preferencji. Ważna jest również patelnia, na której smażymy placki. Najlepiej żeby patelnia miała grube dno i nieprzywierającą powłokę. Patelnię należy bardzo dobrze rozgrzać, żeby placki się nie przyklejały.
Tak przygotowane placki można zajadać z śmietaną, solo lub z gulaszem mięsnym bądź warzywnym oraz innymi dodatkami, które lubimy podkręci ich charakter jeszcze mocniej. Takie placki ziemniaczane grubo tarte są delikatne i chrupiące zarazem. Ich popularność coraz bardziej rośnie w Polsce, co jest zrozumiałe, ze względu na ich konsystencję i pewną wyjątkowość. Smacznego!