Jak zrobić domowe pierożki z mięsem i cebulką na słodko

Kulinaria

Pierogi to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej, które z powodzeniem opanowało kuchnie na całym świecie. Istnieją różne sposoby na ich przygotowanie, a wśród nich są między innymi pierogi na słodko z mięsem i cebulką. Dzięki temu artykułowi poznasz krok po kroku, jak zrobić te pyszne pierożki.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 100 ml wody;
  • szczypta soli;
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego;
  • 1 cebula;
  • sól i pieprz do smaku;
  • olej do smażenia.
  1. Przygotuj ciasto do pierogów
    Do miski przesiej mąkę pszeniczną, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj jajko i wodę, a następnie wyrób ciasto. Formuj z niego kulę, zawijaj w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut.

  2. Przygotuj farsz do pierogów
    Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone i smaż przez około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gdy mięso zrobi się złote, zdejmij patelnię z ognia.

  3. Rozwałkuj ciasto
    Po półgodzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinaj kółka wielkości około 7-8 cm średnicy. Na środku każdego kółka umieść łyżeczkę farszu mięsnego.

  4. Zlep pierogi
    Łyżeczką zmoczonym w wodzie zlej lico ciasta w dłonie. Zlep brzegi i dokładnie je przyciśnij. Powtórz ten proces, aż do wyczerpania wszystkich składników.

  5. Gotuj pierogi
    W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzącej wody dodaj pierogi (najlepiej porcjami). Gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut. Gdy będą gotowe, pierogi wypływają na powierzchnię. Wówczas wyciągnij je łyżką cedzakową na talerz lub patelnię z tłuszczem.

  6. Usmaż pierogi
    Na patelni rozgrzej olej i przesmaż pierogi z obu stron, aż staną się złociste.

  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami
    Gotowe pierogi podawaj na talerzach z ulubionymi dodatkami, takimi jak sos śmietanowy, świeża natka pietruszki lub kwaśna śmietana. Smacznego!

Podsumowanie:
Pierogi z mięsem i cebulką na słodko to pyszne danie, które z pewnością zadowoli każdego łasucha. Warto przygotowywać je na różne okazje, nie tylko na Wigilię czy Święta. Zainspiruj się tym przepisem i już dziś przygotuj domowe pierogi, które na długo zapadną w pamięci twoich bliskich.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …