Wielkanocna baba majonezowa

Kulinaria

Babka wielkanocna z majonezem jest super prostym, szybkim i sprawdzonym ciastem, polecanym szczególnie na Wielkanoc. Sprawdzony przepis i szybkie wykonanie ciasta, które gotowe do pieczenia jest już w 10 minut. Jest to biszkoptowa babka z dodatkiem majonezu. Ciasto to jest pyszne, wilgotne, lekkie, delikatne i puszyste. Majonez jest tutaj zastępnikiem masła, margaryny lub oleju w cieście. Nie jest on wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Do wykonania tej babki warto jednak wybrać majonez o łagodnym smaku, wówczas nikt nie zorientuje się, że jest on składnikiem ciasta. Nie poleca się dodawać ostrego, mocno doprawionego majonezu np. kieleckiego, gdyż taki majonez może jednak wpłynąć niekorzystnie na smak babki. 

Babka wielkanocna z majonezem – przepis

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. majonezu
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 40 ml słodkiej śmietanki 36%
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • bułka tarta do podsypania formy.

WYKONANIE:

1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dobrze jest również mąkę z proszkiem wcześniej przesiać, jednak nie jest to konieczne. Przesiane mąki z proszkiem odstawić na bok.

2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodajemy po kolei po jednym żółtku.

3. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo majonez, miksując tylko do połączenia się składników. Na końcu należy wmieszać mąki z proszkiem lub zmiksować je tylko do połączenia składników.

4. Formę na babkę z kominkiem (o pojemności ok. 3 litrów) smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i podsypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto.

5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C na funkcji grzałki góra- dół. Po upieczeniu pozostawiamy babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę się ostudziła. Następnie wyciągamy ją na blat i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

6. Pozostaje przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę. Należy odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać polewę, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewą polewamy chłodną babkę.

Wiele osób omija przepis na babkę z majonezem, ponieważ odstrasza ich majonez jako jeden ze składników ciasta. Jednak niepotrzebnie, gdyż jego dodatek nadaje babce niezwykłej puszystości i lekkości.

 

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …