Wielkanocna baba majonezowa

Kulinaria

Babka wielkanocna z majonezem jest super prostym, szybkim i sprawdzonym ciastem, polecanym szczególnie na Wielkanoc. Sprawdzony przepis i szybkie wykonanie ciasta, które gotowe do pieczenia jest już w 10 minut. Jest to biszkoptowa babka z dodatkiem majonezu. Ciasto to jest pyszne, wilgotne, lekkie, delikatne i puszyste. Majonez jest tutaj zastępnikiem masła, margaryny lub oleju w cieście. Nie jest on wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Do wykonania tej babki warto jednak wybrać majonez o łagodnym smaku, wówczas nikt nie zorientuje się, że jest on składnikiem ciasta. Nie poleca się dodawać ostrego, mocno doprawionego majonezu np. kieleckiego, gdyż taki majonez może jednak wpłynąć niekorzystnie na smak babki. 

Babka wielkanocna z majonezem – przepis

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. majonezu
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 40 ml słodkiej śmietanki 36%
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • bułka tarta do podsypania formy.

WYKONANIE:

1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dobrze jest również mąkę z proszkiem wcześniej przesiać, jednak nie jest to konieczne. Przesiane mąki z proszkiem odstawić na bok.

2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodajemy po kolei po jednym żółtku.

3. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo majonez, miksując tylko do połączenia się składników. Na końcu należy wmieszać mąki z proszkiem lub zmiksować je tylko do połączenia składników.

4. Formę na babkę z kominkiem (o pojemności ok. 3 litrów) smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i podsypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto.

5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C na funkcji grzałki góra- dół. Po upieczeniu pozostawiamy babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę się ostudziła. Następnie wyciągamy ją na blat i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

6. Pozostaje przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę. Należy odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać polewę, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewą polewamy chłodną babkę.

Wiele osób omija przepis na babkę z majonezem, ponieważ odstrasza ich majonez jako jeden ze składników ciasta. Jednak niepotrzebnie, gdyż jego dodatek nadaje babce niezwykłej puszystości i lekkości.

 

Kulinaria
Pomysły i przepisy na dania na zimno

Wybieranie dań na zimno ma wiele zalet, zarówno praktycznych, jak i zdrowotnych, co czyni je atrakcyjną opcją w różnorodnych sytuacjach. W ciepłe dni, dania te oferują przyjemne orzeźwienie, pozwalając uniknąć dodatkowego nagrzewania kuchni poprzez użycie kuchenki czy piekarnika. To znacząco wpływa na komfort życia, zwłaszcza w gorące, letnie miesiące. Dania …

Kulinaria
Gulasz z Indyka: Idealny Przepis na Szybki i Smaczny Obiad

Planujesz zaskoczyć swoją rodzinę czy znajomych smacznym i sycącym daniem? Próbowałeś już wiele potraw, ale chcesz czegoś nowego? Poznaj przepis na prosty gulasz z indyka – szybki do przygotowania, pełen smaku i aromatu dania, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Zastanawiasz się, jak go przyrządzić? To bardzo proste! Zapraszam do …

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …