Co to jest aquafaba?

Kulinaria

Większość ludzi słyszała o słowie aquafaba, ale nie wie, co to jest i do czego może służyć. Na początek wyjaśnijmy, co to jest aquafaba.

Aquafaba to płyn, który pojawia się po odcedzeniu wody z ciecierzycy. Nie jest to odpad, jest pełen białek i węglowodanów, które pomogą Ci utrzymać dobrą formę.

Dlaczego warto używać aquafaby?

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego należy używać aquafaby do pieczenia i gotowania, to powiem Ci, że aquafaba jest naturalnym składnikiem, który pomaga w tworzeniu wegańskich i zdrowych przepisów.

Jak wiadomo, najpopularniejszym składnikiem do wypieków są jajka, dlatego lepiej zastąpić je aquafabą. Dzieje się tak dlatego, że aquafaba jest bardzo tania i dostępna w prawie wszystkich sklepach spożywczych.

Jak używać aquafaby?

Jeśli zastanawiasz się, jak używać aquafaby, pozwól, że podam ci przykład. Ja użyłem aquafaby do zrobienia musu czekoladowego. Można z niej przyrządzać różne potrawy i desery.

Aby zrobić mus, należy gotować ciecierzycę przez 5 minut, a następnie odcedzić wodę. Następnie do wrzącej wody dodać aquafabę i dobrze wymieszać. Następnie dodać cukier i ponownie wymieszać. Można też dodać kakao w proszku i ekstrakt z wanilii. Po ostygnięciu masy przełożyć ją do lodówki na 4 godziny.

Wnioski:

Teraz już wiesz, dlaczego powinieneś używać aquafaby w pieczeniu i gotowaniu. Jestem pewna, że pokochasz mus czekoladowy przygotowany z aquafabą.

 

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …