Przepisy na Proste i Smaczne Desery Bezglutenowe

Kulinaria

Chcąc zadbać o zdrowie, wiele osób rezygnuje z glutenu. Oznacza to jednak, że trzeba odpuścić sobie wiele popularnych deserów, takich jak tarta czekoladowa czy sernik. Na szczęście, istnieje wiele przepisów na proste i smaczne desery bezglutenowe, które będą nie tylko pyszne, ale i korzystne dla naszego organizmu.

Przeczytaj nasze propozycje i zacznij eksperymentować w kuchni. Znajdziesz tu przepisy na ciasta, ciasteczka, muffiny i lody.

Ciasta bezglutenowe

Ciasto marchewkowe z musem bakaliowym

Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy:

  • 500 g marchwi
  • 300 g mąki ryżowej
  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 g masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  1. Suszone daktyle namocz w gorącej wodzie na około 15 minut.
  2. W misce wymieszaj mąkę ryżową, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i szczyptę soli.
  3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Orzechy włoskie posiekaj.
  5. W osobnej misce zmiksuj jajka z masłem i daktyle (bez wody).
  6. Wymieszaj składniki mokre z suchymi.
  7. Dodaj startą marchew i posiekane orzechy.
  8. Wymieszaj i przełóż ciasto do formy.
  9. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180°C.
  10. Podawaj z musem bakaliowym.

Sernik bezglutenowy z musem malinowym

Potrzebne składniki:

  • 500 g sera twarogowego
  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  1. Wymieszaj mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Masło rozpuść w rondlu.
  3. Połącz składniki mokre (jajka, twaróg, masło) z suchymi.
  4. Wymieszaj i piecz przez 50 minut w temperaturze 170°C.
  5. Podawaj z musem malinowym (do jego przygotowania wystarczą mrożone maliny i cukier puder).

Ciasteczka bezglutenowe

Ciasteczka owsiane z orzechami

Potrzebne składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g orzechów laskowych
  1. Wymieszaj płatki owsiane z mąką ryżową, cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  2. Dodaj jajka i miód, wymieszaj.
  3. Posiekaj orzechy laskowe i dodaj do ciasta.
  4. Uformuj małe kulki, ułóż je na blasze (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) i wciśnij lekko w ciasto.
  5. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Muffiny bezglutenowe

Muffiny bananowe z masłem orzechowym

Potrzebne składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g cukru
  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła orzechowego
  1. Rozgnieć banany widelcem.
  2. Wymieszaj mąkę ryżową z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj jajka i banany, wymieszaj.
  4. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do foremek muffinowych i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.

Lody bezglutenowe

Koktajl malinowo-truskawkowy na mleku kokosowym

Składniki:

  • 200 g mrożonych malin i truskawek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  1. Odszronione maliny i truskawki umieść w blenderze.
  2. Dodaj mleko kokosowe i miód.
  3. Blenduj, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę.
  4. Wstaw koktajl na kilka minut do zamrażarki, aby lekko się schłodził.

Życzymy smacznego!

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …