Bułki z sezamem
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Kto nie lubi smaku i zapachu świeżych bułeczek? Czy to na słodko czy wytrawnie? Otóż warto dodać, iż są one popularną przekąską w obecnych czasach. Dlatego coraz więcej osób decyduje się na ich robienie samodzielnie w domu. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na pyszne bułki z sezamem. Jeśli jest ktoś kto jeszcze ich nigdy nie jadł, to zdecydowanie powinien zapoznać się z treścią tekstu. Być może przepis okaże się dla kogoś interesujący, strzałem w dziesiątkę i będzie chciał ich spróbować. Naprawdę warto.
Bułki z sezamem
Z tego przepisu bułeczki są po prostu bardzo smaczne, mięciutkie i delikatne. Jeśli ktoś uwielbia sezam to można dodać jego naprawdę sporo. Bardzo dobrze sprawdzą się jako bułki do różnego rodzaju burgerów. Jednak nie tylko. Bardzo dużo osób spożywa je po prostu na śniadanie z dodatkiem sałaty, sera oraz wędliny. Z tego typu połączeniem są idealne. Co będzie potrzebne do ich przygotowania? Otóż głównymi składnikami są:
- 3 – 3 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szkl. cukru
- 3 łyżki sezamu + do posypania
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 1 i 1/4 szkl. mleka
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
Jak już wszystko zostanie przygotowane to można zająć się robieniem bułeczek. Od czego trzeba zacząć? Na pewno od przygotowania rozczynu ze świeżych drożdży. Nasze drożdże trzeba rozkruszyć do garnka i zasypać je 2 łyżeczkami cukru. W międzyczasie podgrzewamy mleko przez krótką chwilę. Kilka łyżek ciepłego mleka dodajemy do garnuszka z drożdżami. Po czym wszystko dokładnie mieszamy. Gdy to zrobimy teraz odstawić je w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może to być około 30 minut.
Do mleka, które zostało w garnku dodajemy masło. Składniki mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie trzy szklanki mąki trzeba przesiać do dużej miski. Następnie dodajemy do niej sezam, sól, pozostały cukier oraz wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki w misce mieszamy łyżką, stopniowo wlewamy mleko z roztopionym masłem. Teraz trzeba zacząć zagniatać ciasto. Tak, aby powstała gładka, elastyczna masa. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodajemy dodatkowo 2-3 łyżki mąki. Następnie jeszcze raz ponownie je wyrabiamy. Robimy to do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu do wyrośnięcia. .
Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie to znów trzeba je krótko zagniatać. Następnie dzielimy je na 6-8 równych kawałków. Formujemy z nich okrągłe bułeczki. Następnie takie bułeczki układamy blaszce, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia. Po raz kolejny przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do napuszenia. Teraz gdy bułki będą znacznie wyrośnięte to trzeba je posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem.. Wierzch posypujemy sezamem.
Tak przygotowane bułeczki należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut.