Ciastka czekoladowe dla wegan

Kulinaria

Kuchnia wegańska jest kuchnią pełną smaku, chociaż dieta wegańska opiera się na wyeliminowaniu wszelkich produktów odzwierzęcych. Kuchnia wegańska nie zawiera zatem nabiału: jajek, mleka, a także takich produktów jak smalec czy żelatyna. Mogłoby się wydawać, że pozbawiona tych składników kuchnia wegańska jest niesmaczna oraz nieciekawa. Otóż nic bardziej mylnego! Trudno o bardziej kreatywnych kucharzy niż weganie, ograniczenie bowiem używanych składników wpływa stymulująco na wyobraźnię. Poniżej coś pysznego i czekoladowego, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego – wegańskie ciastka czekoladowe.

 

Wegańskie ciastka czekoladowe brownie

SKŁADNIKI:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 60% kakao
  • 3 łyżki oleju rzepakowego, oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • ⅔ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki wody
  • ⅓ szklanki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli.

WYKONANIE:

1. Czekoladę należy połamać i w większej miseczce rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej, aż cała masa będzie gładka i błyszcząca.

2. Cukier wsypujemy do mniejszej miseczki z wodą i doprowadzamy do jego całkowitego rozpuszczenia również w kąpieli wodnej. Można do tego użyć również małego ronda, jednak należy uważać, aby nie doprowadzić wody do wrzenia i nadmiernego wyparowania. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

3. W średniej misce łączymy kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dobrze mieszamy.

4. Lekko ostygnięty syrop cukrowy dodajemy do czekoladowej masy i dobrze mieszamy. Następnie do tej samej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i za pomocą trzepaczki oraz łyżki wszystko dokładnie mieszamy.

5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia śliską stroną nakładamy po 1 porcji ciasta dużą stołową łyżką i leciutko spłaszczamy. Na sam wierzch ciasteczek można dodać pozostałe okruszki czekolady lub ulubione orzechy.

6. Ciastka pieczemy niecałe 10 minut i nie więcej, aby po ostygnięciu nie były za twarde. Przechowujemy szczelnie zamknięte, jednak są tak pyszne, że trudno im sie oprzeć.

Wegańskie ciastka czekoladowe z nutą orzechów i owoców

SKŁADNIKI:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g musu z mango lub jabłka startego na mus
  • 100 g masło orzechowego
  • 115g cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 115 g mąki orkiszowej
  • 135 g kakao
  • 30 g proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli.

WYKONANIE:

1. Czekoladę kroimy na drobne kawałki.

2. Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki.

3. W drugiej misce miksujemy wszystkie mokre składniki.

4. Do miski ze zmiksowaną masą dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy do momentu, az wszystkie składniki się połączą, na koniec dodajemy pokruszoną czkoladę i dokładnie mieszamy.

5. Z powstałej masy formujemy w dłoniach kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Pieczemy 10-15 min. w 180 st C i wyjmujemy do ostudzenia.

 

 

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …