Przepis na sos do placków ziemniaczanych: Pyszna i łatwa do przygotowania alternatywa

Kulinaria

Przepis na sos do placków ziemniaczanych: Pyszna i łatwa do przygotowania alternatywa

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Są smaczne, sycące i łatwe do przygotowania. Jednak, dla wielu osób, problem stanowi właśnie sos do placków ziemniaczanych. Wiele osób nie wie czym polać placki, aby były jeszcze bardziej smaczne. W tym artykule prezentujemy przepis na sos do placków ziemniaczanych. To pyszna i łatwa do przygotowania alternatywa dla tradycyjnego smażonego boczku czy kwaśnej śmietany.

Sos na bazie jogurtu

Pierwszą propozycją jest sos na bazie jogurtu. To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do placków ziemniaczanych. Do przygotowania sosu będziemy potrzebowali: 200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe. Możemy ozdobić sos posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sos na bazie jogurtu jest równie pyszny i zdrowy jak tradycyjna śmietana, a dodatkowo jest lżejszy i lepiej trawiony.

Sos pomidorowy z bazylią

Kolejną propozycją jest sos pomidorowy z bazylią. To niebanalna alternatywa dla sosów, które najczęściej serwujemy do placków ziemniaczanych. Sos jest bardzo aromatyczny i ma wyrazisty smak. Do przygotowania sosu będziemy potrzebowali: 1 cebulę, 1 łyżkę masła, 500 g pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół szklanki bulionu warzywnego, sól i pieprz oraz świeżą bazylię. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion warzywny i zioła. Dusimy aż pomidory zmiękną i sos zgęstnieje. Sos jeszcze gorący podajemy do placków ziemniaczanych.

Klasyczna wersja z kwaśną śmietaną

Nie sposób nie wspomnieć o klasycznym sosie do placków ziemniaczanych z kwaśną śmietaną. To propozycja dla tradycjonalistów, którzy lubią sięgać po sprawdzone, przepisane przez babcię sposoby. Sos z kwaśnej śmietany możemy wzbogacić o posiekany szczypiorek lub koperek. Warto jednak pamiętać, że tradycyjna kwaśna śmietana ma dużą zawartość tłuszczu, dlatego warto używać jej umiarkowanie.

Podsumowanie

Placki ziemniaczane to pyszne danie, które lubi większość Polaków. Wybierając sos do tego dania, warto poszukać nowych rozwiązań i eksperymentować z różnymi smakami. Sos na bazie jogurtu to świetna alternatywa dla kwaśnej śmietany, a sos pomidorowy z bazylią to niebanalne danie, które zachwyci zapachem i smakiem. Pamiętajmy jednak, że każdy sos ma swoje kaloryczne wartości, dlatego warto używać ich umiarkowanie i wymieniać tradycyjne składniki na zdrowsze.

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …