Przepis na smakowitą i sycącą zupę pomidorową z dodatkiem świeżej bazylii

Kulinaria

Pyszna zupa pomidorowa z bazylią – idealna na każdą okazję!

Zupa pomidorowa to jedno z najpopularniejszych dań, które kojarzą się z domowym ciepłem i przyjemnymi chwilami spędzonymi w rodzinnym gronie. Nic więc dziwnego, że wiele z nas chce przygotować ją zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Dziś podpowiemy Wam, jak przygotować smakowitą i sycącą zupę pomidorową z dodatkiem świeżej bazylii, która z pewnością zrobi wrażenie na Waszych gościach!

Jakie składniki będą nam potrzebne?

Przepis na zupę pomidorową z bazylią jest niezwykle prosty i nie wymaga skomplikowanych składników – coś, co na pewno ucieszy wiele osób. Aby przygotować tę aromatyczną zupę, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 kg pomidorów,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub kurczakiego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • 3-4 łyżki masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • świeża bazyliowe liście do dekoracji.

Jak przygotować zupę?

Świeże pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do dużego garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz 1 litr bulionu warzywnego lub kurczakiego i smaż na dużym ogniu przez kilka minut, aż całość lekko się zagotuje.

W osobnym garnku na maśle przesmaż cebulę, doprawiając ją odrobiną soli oraz pieprzem. Cebulę powinno się smażyć aż do momentu, kiedy stanie się lekko złocista, a następnie powinno się dodać do zupy.

Teraz zmielić 3 ząbki czosnku i dodać do zupy. Następnie dosypać cukier oraz chilli, całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 20-30 minut na niskim ogniu. Przed podaniem do talerzy, warto jeszcze przyprawić zupę solą oraz pieprzem.

Postawienie na dekorację

Ostatnim krokiem, ale równie ważnym, będzie udekorowanie zupy świeżymi bazyliowymi liśćmi. Bazylię najlepiej dodać bezpośrednio przed podaniem zupy do talerzy, tak aby aromatyczna roślina nie traciła swojego smaku i intensywności.

Podsumowanie

Jak widać, przygotowanie pysznej zupy pomidorowej z bazylią nie jest wcale trudne, a na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia domowe, aromatyczne potrawy. Warto pamiętać, że dodanie świeżej bazylii to nie tylko sposób na wzbogacenie smaku i aromatu zupy, ale też na jej estetyczne podanie. Zachęcamy zatem do eksperymentowania i przygotowywania tego pysznego dania w dowolny sposób – połączenia z innymi warzywami na pewno również przyniosą wiele smaku i satysfakcji!

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …