Pączki z piekarnika
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Pączki dietetyczne pieczone to świetna alternatywa dla tłustych łakoci. Pączki w takiej postaci są przede wszystkim mniej tłuste i znacznie zdrowsze, a przy tym wciąż pyszne, puszyste i delikatne.
Pączki dietetyczne pieczone przepis
SKŁADNIKI:
- 20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki masła ok. 30 g
- 3 żółtka
- szklanka powideł do nadziewania
- cukier puder do dekoracji.
WYKONANIE:
- Przygotujmy zaczyn: w niedużej miseczce mieszamy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i wodę, najwygodniej jest robić to widelcem. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem, aż drożdże ruszą.
- Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło.
- W dużej misce, najlepiej robota kuchennego, mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy zaczyn, żółtka oraz mleko z masłem. Wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego ok. 5 minut. Można to również zrobić łyżką.
- Ciasto będzie mocno klejące i luźne, ale takie ma być, nie dosypujemy więcej mąki. Misę przykrywamy ściereczką i folią, odstawiamy na godzinę, żeby ciasto zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.
- Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie przygotujmy stolnicę lub blat. Solidnie należy posypać ją mąką. Przy pomocy silikonowej szpatuły lub ręki oprószonej mąką wyjmujemy ciasto na blat. Robimy to delikatnie, gdyż chodzi o to, żeby nie rozbić powstałych pęcherzyków powietrza oraz nie rozgazować zbytnio ciasta.
- Posypanymi mąką rękami formujemy placek, dosyć delikatnie rozciągając go i ugniatając w ten sposób, aby miał ok. 2 cm grubości.
- Przygotowujemy 2 blachy, wykładamy je papierem do pieczenia.
- Szklanką lub okrągłą foremką o średnicy 5 cm wycinamy kółka. Może być potrzebna szpatuła do przeniesienia pączków na blachę.
- Resztę ciasta znowu formujemy w placek o grubości 2 cm, nie ugniatamy go mocno. Wycinamy tyle pączków, ile jest możliwe i układamy je na drugiej blasze.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, grzanie góra-dół. Blachy z pączkami przykrywamy ściereczkami i odstawiamy, żeby ciastka odpoczęły przez 20 minut.
- Blachę z pączkami, które były wycinane, jako pierwsze, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pączki będą się piekły ok. 9 minut. Należy pilnować czasu, aby pączki zbytnio się nie zrumieniły.
- Wkładamy drugą blachę i pieczemy kolejne 9 minut.
- Od razu po upieczeniu nadziewamy pączki powidłami – najlepiej użyć do tego rękaw cukierniczy i specjalną tylkę – posypujemy je cukrem pudrem.
- Najlepsze są świeże, zjadane od razu w dniu upieczenia.