Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Gołąbki i pierogi z kaszą gryczaną i dodatkami, to dania, które są znane przede wszystkim we wschodniej części naszego kraju. Na lubelszczyźnie są wręcz bardzo popularne. Jeśli nie jedliśmy jeszcze takich gołąbków, warto zdecydować się na ich przygotowanie, są bowiem pyszne i niezwykle sycące. Co więcej, są po prostu zdrowe. Przygotowanie takiego dania nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jak przygotować gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem?
Potrzebne składniki
- suszone grzyby. Około 25 gramów
- 70 dkg mielonego mięsa
- kasza gryczana. Około 100 gramów
- jedna cebula
- 1,5 litra bulionu. Może też być rosół
- kapusta włoska
- puszka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki
- sól, pieprz i inne przyprawy. Do smaku
Przygotowanie gołąbków
Dzień przed przygotowywaniem gołąbków należy namoczyć suszone grzyby. Mogą stać w wodzie przez całą noc. Następnego dnia konieczne jest ich ugotowanie do miękkości. Wystarczy gotować je przez około pół godziny.
Ugotować też należy kaszę gryczaną. Przed gotowaniem trzeba ją przepłukać wodą i odcedzić. Kasze gotujemy w 200 ml. wody. Przy gotowaniu trzeba ją doprawić solą. Gotować kaszę należy do miękkości. 15 minut powinno wystarczyć. Ugotowana kasza pmusi odparować. Potem może zostać w garnku do wystudzenia.
Kolejny etap to przygotowanie farszu. W pierwszej kolejności wyjmujemy grzyby z wody i rozdrabniamy wraz z cebulą. Można do tego celu użyć malaksera lub maszynki do mięsa. Do grzybów z cebulą dodajemy mięso i kaszę, a także przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa. Formujemy z niej niewielkie podłużne kotlety, które będziemy zawijać w liście kapusty.
Przygotowanie kapusty to ważny etap tworzenia gołąbków. Z kapusty wycinamy środek, usuwamy także zewnętrzne, zniszczone liście. Resztę kapusty gotujemy, by liście stały się miękkie. W trakcie gotowania liście będą odpadać. Można je usuwać na bieżąco i wykładać na płaski talerz lub obrać kapustę z liści już po jej ugotowaniu.
Na ugotowane, miękkie liście kładziemy farsz. Kapustę zawijamy jak krokiety, starając się nie zniszczyć liści. Dobrze, jesli gołąbki będą zawinięte jak najciaśniej.
Przygotowane tak gołąbki wkładamy do dużego garnka lub brytfanki zawinięciem do dołu. Aby pierwsza warstwa gołąbków się nie przypalila, na dno garnka należy włożyć liście kapusty. Gołąbki w garnku układamy bardzo ciasno.
W drugim garnku gotujemy bulion lub rosół i zalewamy nim gołąbki. Zalane bulionem gotujemy na woinym ogniu przez około 40 minut. Nie należy oczywiście ich mieszać, bowiem gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem mogłyby się zniszczyć. Można jednak od czasu do czasu wstrząsnąć garnkiem. Gdy kapusta będzie już miękka, do garnka trzeba wlać przecier i koncentrat pomidorowy. Doprawić całość i gotować jeszcze przez 10 minut. Konieczne jest też wymieszanie odrobiny mąki wraz z bulionem i dodanie do gołąbków. Po kilku minutach gotowania gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem są gotowe do spożycia.