Ciasto drożdżowe.

Kulinaria

Poczęstunek dla gości.

Zapraszając bliskich do domu większość z nas poświęca czas na przygotowanie pysznych potraw i deserów, które będą mogli zaserwować gościom. W zależności od okoliczności spotkania przygotowujemy różne menu, zależy nam jednak na zadowoleniu odwiedzających nas osób. W trakcie popołudniowych sptkań kawowych chętnie podajemy ciasta, które są idealnym dodatkiem do kawy. Dziś chcielibyśmy przedstawić wam przepis na ciasto drożdżowe na strucle, do którego możecie dodać ulubione dodatki i zachwycić podniebienia swoich bliskich.

Prosty przepis na ciasto drożdżowe na strucle.

Do przygotowania naszego ciasta drożdżowego musimy zaopatrzyć się w

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 40 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych,
  • około 250 ml lekko ciepłego mleka – jest to jedna szklanka ,
  • 50 g drobnego cukru do wypieków,
  • 50 g prawdziwego masła – 1/4 kostki masła,
  • 4 żółtka oraz szczyptę soli.

Są to składniki, które większość z nas posiada w domu, zatem nie musimy robić dodatkowych zakupów.

Teraz przejdźmy do wykonania ciasta. Jajka, mleko i masło wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko podgrzej na kuchence tak, aby w trakcie przygotowania ciasta było letnie, masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia. W osobnej miseczce przygotowujemy rozczyn – wlewamy drożdże, ok. 50 gram mąki, łyżkę cukru oraz 50 ml mleka i wszystko mieszamy. Drożdże rozcieramy z pozostałymi składnikami, następnie zawartość miseczki przykrywamy materiałową ściereczką i dokładamy do ciepłego miejsca na około 20 min do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn będzie gotowy łączymy go z pozostałymi składnikami i ciasto wyrabiamy z pomocą miksera lub ręcznie. Przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić ono swoją objętość. Warto przynajmniej raz ubić ciasto, aby było ono jeszcze pulchniejsze i lepsze w smaku.

Gdy ciasto rośnie możemy zająć się przygotowaniem dodatków – wśród popularnych propozycji wymienić można masę serową, jabłka, masę makową. Tu wszystko zależy od dostępnych składników i naszych preferencji. Gdy mamy już wyrośnięte ciasto przekładamy je na deskę i w odpowiedni sposób smarujemy przygotowaną masą. Całość wkładamy do blaszki i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Gdy uzyska ona satysfakcjonujący nas rozmiar, możemy posmarować ją żółtkiem jajka. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy pyszny deser, który po ostygnięciu możemy śmiało podawać zaproszonym gościom. Jesteśmy pewni, że będą oni zachwyceni smakiem waszego wypieku.

Kulinaria
Pomysły i przepisy na dania na zimno

Wybieranie dań na zimno ma wiele zalet, zarówno praktycznych, jak i zdrowotnych, co czyni je atrakcyjną opcją w różnorodnych sytuacjach. W ciepłe dni, dania te oferują przyjemne orzeźwienie, pozwalając uniknąć dodatkowego nagrzewania kuchni poprzez użycie kuchenki czy piekarnika. To znacząco wpływa na komfort życia, zwłaszcza w gorące, letnie miesiące. Dania …

Kulinaria
Gulasz z Indyka: Idealny Przepis na Szybki i Smaczny Obiad

Planujesz zaskoczyć swoją rodzinę czy znajomych smacznym i sycącym daniem? Próbowałeś już wiele potraw, ale chcesz czegoś nowego? Poznaj przepis na prosty gulasz z indyka – szybki do przygotowania, pełen smaku i aromatu dania, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Zastanawiasz się, jak go przyrządzić? To bardzo proste! Zapraszam do …

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …