Ciasto drożdżowe.

Kulinaria

Poczęstunek dla gości.

Zapraszając bliskich do domu większość z nas poświęca czas na przygotowanie pysznych potraw i deserów, które będą mogli zaserwować gościom. W zależności od okoliczności spotkania przygotowujemy różne menu, zależy nam jednak na zadowoleniu odwiedzających nas osób. W trakcie popołudniowych sptkań kawowych chętnie podajemy ciasta, które są idealnym dodatkiem do kawy. Dziś chcielibyśmy przedstawić wam przepis na ciasto drożdżowe na strucle, do którego możecie dodać ulubione dodatki i zachwycić podniebienia swoich bliskich.

Prosty przepis na ciasto drożdżowe na strucle.

Do przygotowania naszego ciasta drożdżowego musimy zaopatrzyć się w

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 40 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych,
  • około 250 ml lekko ciepłego mleka – jest to jedna szklanka ,
  • 50 g drobnego cukru do wypieków,
  • 50 g prawdziwego masła – 1/4 kostki masła,
  • 4 żółtka oraz szczyptę soli.

Są to składniki, które większość z nas posiada w domu, zatem nie musimy robić dodatkowych zakupów.

Teraz przejdźmy do wykonania ciasta. Jajka, mleko i masło wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko podgrzej na kuchence tak, aby w trakcie przygotowania ciasta było letnie, masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia. W osobnej miseczce przygotowujemy rozczyn – wlewamy drożdże, ok. 50 gram mąki, łyżkę cukru oraz 50 ml mleka i wszystko mieszamy. Drożdże rozcieramy z pozostałymi składnikami, następnie zawartość miseczki przykrywamy materiałową ściereczką i dokładamy do ciepłego miejsca na około 20 min do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn będzie gotowy łączymy go z pozostałymi składnikami i ciasto wyrabiamy z pomocą miksera lub ręcznie. Przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić ono swoją objętość. Warto przynajmniej raz ubić ciasto, aby było ono jeszcze pulchniejsze i lepsze w smaku.

Gdy ciasto rośnie możemy zająć się przygotowaniem dodatków – wśród popularnych propozycji wymienić można masę serową, jabłka, masę makową. Tu wszystko zależy od dostępnych składników i naszych preferencji. Gdy mamy już wyrośnięte ciasto przekładamy je na deskę i w odpowiedni sposób smarujemy przygotowaną masą. Całość wkładamy do blaszki i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Gdy uzyska ona satysfakcjonujący nas rozmiar, możemy posmarować ją żółtkiem jajka. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy pyszny deser, który po ostygnięciu możemy śmiało podawać zaproszonym gościom. Jesteśmy pewni, że będą oni zachwyceni smakiem waszego wypieku.

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …