Ciasto drożdżowe.
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Poczęstunek dla gości.
Zapraszając bliskich do domu większość z nas poświęca czas na przygotowanie pysznych potraw i deserów, które będą mogli zaserwować gościom. W zależności od okoliczności spotkania przygotowujemy różne menu, zależy nam jednak na zadowoleniu odwiedzających nas osób. W trakcie popołudniowych sptkań kawowych chętnie podajemy ciasta, które są idealnym dodatkiem do kawy. Dziś chcielibyśmy przedstawić wam przepis na ciasto drożdżowe na strucle, do którego możecie dodać ulubione dodatki i zachwycić podniebienia swoich bliskich.
Prosty przepis na ciasto drożdżowe na strucle.
Do przygotowania naszego ciasta drożdżowego musimy zaopatrzyć się w
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 40 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych,
- około 250 ml lekko ciepłego mleka – jest to jedna szklanka ,
- 50 g drobnego cukru do wypieków,
- 50 g prawdziwego masła – 1/4 kostki masła,
- 4 żółtka oraz szczyptę soli.
Są to składniki, które większość z nas posiada w domu, zatem nie musimy robić dodatkowych zakupów.
Teraz przejdźmy do wykonania ciasta. Jajka, mleko i masło wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko podgrzej na kuchence tak, aby w trakcie przygotowania ciasta było letnie, masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia. W osobnej miseczce przygotowujemy rozczyn – wlewamy drożdże, ok. 50 gram mąki, łyżkę cukru oraz 50 ml mleka i wszystko mieszamy. Drożdże rozcieramy z pozostałymi składnikami, następnie zawartość miseczki przykrywamy materiałową ściereczką i dokładamy do ciepłego miejsca na około 20 min do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn będzie gotowy łączymy go z pozostałymi składnikami i ciasto wyrabiamy z pomocą miksera lub ręcznie. Przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić ono swoją objętość. Warto przynajmniej raz ubić ciasto, aby było ono jeszcze pulchniejsze i lepsze w smaku.
Gdy ciasto rośnie możemy zająć się przygotowaniem dodatków – wśród popularnych propozycji wymienić można masę serową, jabłka, masę makową. Tu wszystko zależy od dostępnych składników i naszych preferencji. Gdy mamy już wyrośnięte ciasto przekładamy je na deskę i w odpowiedni sposób smarujemy przygotowaną masą. Całość wkładamy do blaszki i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Gdy uzyska ona satysfakcjonujący nas rozmiar, możemy posmarować ją żółtkiem jajka. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy pyszny deser, który po ostygnięciu możemy śmiało podawać zaproszonym gościom. Jesteśmy pewni, że będą oni zachwyceni smakiem waszego wypieku.