Jak przygotować domowe lody o różnych smakach

Kulinaria

Prawie każdy uwielbia lody – zwłaszcza w gorące, letnie dni. Choć na rynku można znaleźć wiele smaków i rodzajów lodów, to jednak przygotowanie domowych wcale nie jest trudne. W tym artykule pokażemy Ci jak przygotować domowe lody o różnych smakach. Z nami nauczysz się przygotowywać zdrowe, smaczne i oryginalne lody, które z pewnością zrobią furorę na każdej imprezie.

  1. Baza do lodów – przepis na domową śmietankę
    Baza do lodów jest bardzo ważna w procesie przygotowywania. Można ją przygotować w domu z kilku składników, które są ogólnie dostępne. Najprostsza baza to śmietanka, która stanowi fundament dla większości lodów. Aby przygotować domową śmietankę, potrzebujesz tylko trzech składników: 500 ml mleka, 500 ml śmietanki 30% oraz 200 g cukru.
    Przygotowanie:

  2. Mleko wlać do garnka i zagotować, a następnie zdjąć z ognia.

  3. W drugim garnku zagotować śmietankę z cukrem. Wymieszać, a następnie zdjąć z ognia.

  4. Dodać gorącą śmietankę do mleka, wymieszać wszystko i odstawić do wystudzenia.

  5. Lody waniliowe – klasyczny przepis
    Lody waniliowe to wyjątkowo popularny smak. Jego przygotowanie w domu jest łatwiejsze niż myślisz. Potrzebujesz jedynie bazy do lodów (przygotowanej zgodnie z powyższym przepisem) oraz aromatu waniliowego. Aromat waniliowy można kupić w każdym sklepie spożywczym.
    Przygotowanie:

  6. Do bazy do lodów dodać około 1 łyżeczki aromatu waniliowego i dokładnie wymieszać.

  7. Całość wlać do formy do lodów i wstawić do zamrażarki. Czas zamrażania to około 4-6 godzin.

  8. Lody owocowe – składniki i przepis
    Domowe, owocowe lody to idealny smakołyk dla dzieci. Przygotowanie ich wymaga kilku składników – najważniejszym z nich jest oczywiście owoce. Najlepiej smakują lody z sezonowych owoców, ale te mrożone również się sprawdzą. Potrzebne składniki: 500 g owoców, 500 ml bazy do lodów oraz sok z połowy cytryny.
    Przygotowanie:

  9. Owoce umyć, pokroić na małe kawałki i wrzucić do blendera.

  10. Dodać sok z cytryny i zmiksować na gładką masę.

  11. Dodać do masy bazę do lodów i dokładnie wymieszać.

  12. Całość wlać do formy do lodów i wstawić do zamrażalnika na około 4-6 godzin.

  13. Lody truskawkowe – smak lata
    Truskawki to jeden z ulubionych owoców zarówno dzieci, jak i dorosłych. Lody truskawkowe są idealnym sposobem na wykorzystanie sezonowych truskawek. Potrzebne składniki: 1 kg truskawek, 500 ml bazy do lodów oraz sok z połowy cytryny.
    Przygotowanie:

  14. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  15. Dodać sok z cytryny i zmiksować na gładką masę.

  16. Dodać do masy bazę do lodów i dokładnie wymieszać.

  17. Całość wlać do formy do lodów i wstawić do zamrażalnika na około 4-6 godzin.

  18. Lody kawowe – dla smakoszy kawy
    Dla miłośników kawy, lody kawowe są idealnym wyborem. Sposób ich przygotowania jest bardzo prosty. Potrzebne składniki: 250 ml kawy, 500 ml bazy do lodów oraz 50 g kawy rozpuszczalnej.
    Przygotowanie:

  19. Kawę zaparzyć i ostudzić.

  20. Do bazy do lodów dodać rozpuszczalną kawę oraz zaparzoną kawę.

  21. Całość dokładnie wymieszać i wlać do formy do lodów.

  22. Wstawić do zamrażalnika na około 4-6 godzin.

  23. Co zrobić, aby lody były bardziej kremowe?
    Czasem domowe lody mogą wyjść zbyt łykowate i mało kremowe. Aby temu zapobiec, można dodać kilka składników, które zwiększą kremowość naszych lodów. Przykładowe składniki, które można dodać do bazy to: 50 g sera mascarpone, 2 łyżki skondensowanego mleka oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać do bazy do lodów.

  24. Wskazówki dotyczące przechowywania domowych lodów
    Domowe lody najlepiej przechowywać w zamrażarce, a ponieważ zwykła zamrażalnika może nie wystarczyć, warto zainwestować w specjalną skrzynkę ze schładzaczem. Dzięki temu lody będą o wiele dłużej zachowywać swoją świeżość i nie stracą swojego smaku. Przed podaniem warto wyciągnąć lody z zamrażarki na około 10 minut, aby były bardziej kremowe i łatwiej się je podało.

Wniosek:
Jak widać, przygotowanie domowych lodów o różnych smakach wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka składników i dobrej woli. W domu można przygotować zarówno klasyczne smaki jak waniliowy czy czekoladowy, jak również bardziej oryginalne, takie jak lody o smaku kawy czy owocowe. Dzięki temu, że robimy je sami, mamy pewność co do składników i ich jakości, co czyni je jeszcze bardziej wartościowymi.

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …