Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Kulinaria

Brzoskwinie to idealny dodatek do ciasta czekoladowego. Nadadzą mu brzoskwiniowy smak. Co więcej, dzięki temu, że są to owoce bardzo wilgotne, ciasto też się takie stanie. Bez wątpienia więc będzie dużo smaczniejsze niz jakiekolwiek ciasto suche. Aby przygotować ciasto czekoladowe z brzoskwiniami nie trzeba czekac do jesieni, gdy na rynku pojawiają się brzoskwinie świeże. Idealne do takiego ciasta są także brzoskwinie z puszki. Nie trzeba ich dodawać bardzo wiele, z powodzeniem więc wystarczy zakup jednej puszki takich owoców.

Przygotowanie takiego ciasta jest wyjątkowo łatwe. Trzeba tu jednak dodać, że z uwagi na czas pieczenia, nie jest to ciasto, które uda się zrobićw kilka minut. Aby przygotować je od początku do końca potrzebna jest co najmniej godzina.

Potrzebne produkty

  • jedno co najmniej średniej wielkości jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mleka. Około 200 mililitrów
  • ćwierć szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • około 3 łyżeczek kakao
  • dwie łyżki proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń – około 6 sztuk

Przygotowanie ciasta

Otwieramy puszkę z brzoskwiniami i odsączamy je z zalewy. Można to zrobić przewracając puszkę z uchylonym zamknięciem. Lepiej odsączone będą jednak, jeśli po prostu nad zlewem wylejemy całość na duże sitko. Tak odsączone przoskwinie kroimy w mniejsze lub większe kostki. Wielkośc kostek zależy od naszych upodobań. Warto jednak pamiętać, że warstwę drobno pokrojonych brzoskwiń będzie się o wiele trudniej układać. Taka praca zajmie też znacznie więcej czasu.

Przygotowanie ciasta

W pierwszej kolejności miksujemy jajko wraz z cukrem. Nie przerywając miksowania powoli dodawać należy wszystkie inne składniki, a więc mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko oraz olej. Całość musi być zmiksowana bardzo dokładnie, by powstało z tego jednolite ciasto. Nie może być bardzo płynne, bowiem na końcu na wylane ciasto będziemy dodawać przygotowane wcześniej brzoskwinie

Ciasto należy wylać na przygotowana wcześniej blachę do pieczenia, wyłożoną oczywiście papierem do pieczenia. Na wylane ciasto układamy brzoskwinie tak, by znalazły się na całej powierzchni blachy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Gdy jest już upieczone, możemy wyciągnąć je z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Gdy ciasto ostygnie można je oczywiście już jeść. Dobrze jednak przed podaniem go na stół nieco je ozdobić. Można je posypać cukrem pudrem lub dodać jakieś ozdobne dodatki. Oczywiście czekoladowe ciasto można ozdobić dekorując jego wierzch czekoladą w płynie. Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami jest przygotowane. Smacznego.

 

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …