Tort brzoskwiniowy z białą czekoladą
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Torty to bardzo popularne desery, które można spotkać czy to na urodzinach, rocznicach ślubu, chrzcinach czy też weselach. Są widoczne wszędzie. Jednak nie każdy potrafi je zrobić. Dużo osób ma problem ze zrobieniem idealnego biszkoptu. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na przepyszny tort brzoskwiniowy z białą czekoladą. Jeśli zatem, ktoś uwielbia torty i chciałby spróbować go zrobić samodzielnie w domu, to warto aby taka osoba zapoznała się z treścią tekstu. Być może przepis okaże się bardzo ciekawy i inspirujący. Warto dodać, iż ten tort zawsze wychodzi bardzo dobry.
Tort brzoskwiniowy z białą czekoladą
Ten tort wychodzi lekki i puszysty. Naprawdę rozpływa się w ustach. Jednak zanim przejdziemy do robienia, trzeba zorientować się w pierwszej kolejności czy mamy wszystkie niezbędne składniki. A będziemy potrzebować:
- 1 puszka brzoskwiń
- sok z 1/2 cytryny
- galaretka brzoskwiniowa
- 300 g śmietanki 30%, schłodzonej
- 300 g serka twarogowego (do sernika)
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (można dodać więcej, jeśli ktoś woli słodszą wersję)
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
- 100 g białej czekolady
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
Jak już wszystko mamy przygotowane to można wziąć się do robienia ciasta. Od czego trzeba zacząć? Warto na samym początku otworzyć naszą puszkę z brzoskwiniami. Odlewamy z niej około 1/2 szklanki zalewy z brzoskwiń. Wszystko po to, aby później nasączyć nimi biszkopty. Do szklanki z sokiem możemy dodać przegotowaną wodę, aby całość nie była zbyt słodka. Wiadomo, że sam syrop jest mega słodki. Dodajemy tam także 3-4 łyżki soku z cytryny. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na bok.
Sok, który został w puszce należy przelać do jakiegoś większego naczynia lub garnka i dolać do niego trochę wody. Musimy uzyskać z tego 1/2 litra płynu. Zagotowujemy wodę z zalewą. Gdy już będzie zagotowana to zdejmujemy ją z ognia, aby można było dosypać galaretkę brzoskwiniową. Trzeba ją dokładnie rozpuścić. Dwie połówki brzoskwiń kroimy w kostkę, dodajemy do rozpuszczonej galaretki.
Naszą tortownicę trzeba wyłożyć folią spożywczą. Wylewamy na nią galaretkę i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej w lodówce. Następnie do dużej miski wlewamy schłodzoną śmietankę. Ubijamy na sztywno. Teraz trzeba dodać serek i mleko skondensowane. Ubijamy to wszystko jeszcze przez krótką chwilę. Wszystkie składniki muszą się bardzo dokładnie wymieszać. Dolewamy do tego przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Na dnie tortownicy trzeba ułożyć blat biszkoptowy lub po prostu małe biszkopty, które następnie trzeba bardzo dobrze nasączyć zostawionym ponczem. Wylewamy połowę masy serowej i wyrównujemy, aby masa szczelnie wypełniła każdą część tortownicy.
Teraz wystarczy ułożyć zastygniętą warstwę galaretki z brzoskwiniami i wylać resztę masy. Wyrównujemy wszystko. Tak przygotowane ciasto trzeba włożyć do zamrażalnika na ok. 1-2 godziny. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta, następnie łyżką lekko zsuwamy czekoladę poza jego brzeg. Ciasto wkładamy do lodówki. Po jakimś czasie będzie gotowe do zjedzenia.