Zdrowe przekąski dla najmłodszych.

Kulinaria

Odżywianie dziecka ma znaczenie.

Obserwując trendy żywieniowe najmłodszych możemy zaobserwować tendencję do wielu błędów. Niestety duży odsetek najmłodszych cierpi z powodu nadwagi oraz otyłości co związane jest głównie z nieprawidłowym odżywianiem oraz ograniczeniem aktywności fizycznej. Rodzicie nie przykładają odpowiedniej uwagi do zdrowego żywienia dziecka, a bodźce zewnętrzne nakierowują dzieci do podejmowania złych wyborów w trakcie zakupów żywności. Bardzo często dzieci wybierają obiady w restauracjach typu fast food, natomiast unikają spożywania warzyw i owoców, które niosą cenne składniki dla ich organizmu. Według nas bardzo istotna jest walka z tym problemem, ponieważ będzie miał on bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia naszego społeczeństwa w przyszłości.

Jak dbać o odżywianie dziecka?

Najważniejszą rolę w odżywianiu małoletnich odgrywają ich rodzice. To oni uczą ich podstawowych nawyków żywieniowych oraz pokazują w jaki sposób wybierać produkty w codziennej diecie. Niestety z uwagi na brak czasu oraz często własne nieprawidłowe nawyki nie przekazują oni dzieciom prawidłowego wzorca. Najistotniejsze jest nauczenie dziecka już od najmłodszych lat istoty spożywania warzyw i owoców – to właśnie te produkty powinny być elementem każdego spożywanego przez dziecko posiłku. Warto zwrócić również uwagę na ograniczenie ilości spożywanych przez dziecko cukrów prostych – ograniczmy zatem słodycze takie jak czekolady, batony i cukierki. Aby nie odbierać dziecku całkowicie radości z jedzenia możemy zaproponować mu zdrowsze zamienniki słodyczy – przygotuj samodzielnie ciastka robiąc masa do wafla bez mleka w proszku – wystarczą Ci zwykłe wafle dostępne w sklepie i przygotowana przez Ciebie masa. W ten sposób dziecko zje coś słodkiego zdrowszego, niż produkty, które kupujecie na dziale ze słodyczami.

Taka masa do wafla bez mleka w proszku może być wykonana przez dziecko, dzięki czemu zaangażujemy je do wspólnego gotowania i w ten sposób umocnimy jego pozytywne podejście do zdrowego odżywiania.  Każde dzieko musi mieć zapewnioną zdrową, zbilansowaną dietę, w której znajdzie się również białko niezbędne do wzrostu. Dodajmy zatem do posiłków chude mięsa oraz nabiał. Dzięki nim dziecko będzie prawidłowo się rozwijać, zwróć jednak uwagę na sposób przygotowania dań. Zrezygnuj ze smażenia na dużej ilości oleju – wybierz gotowanie na parze lub pieczenie posiłków, które będą zdrowsze i bardziej wartościowe. Odpowiednio przyprawione na pewno zasmakują wszystkim członkom waszej rodziny.

 

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …