Pasztet mięsno-warzywny

Pasztet mięsno-warzywny

Tak pysznego pasztetu nie kupicie w żadnym sklepie. Delikatny, pikantny, dobrze się smaruje i dobrze się kroi. Powstały przy wyrobie pasztetu wywar możecie zamrozić i wykorzystać na przykład do sosów

Co potrzeba:

  • 300 g boczku surowego bez żeber,
  • 300 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka),
  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • 200 g pora,
  • 200 g selera,
  • 200 g cebuli,
  • 200 g marchewki,
  • 200 g pietruszki,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 2 jajka,
  • Przyprawa typu Kucharek,
  • 1 łyżka majeranku,
  • ½ gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżka bazylii,
  • 1 łyżka tymianku,

Wykonanie:

Do garnka dajemy wszystkie mięsa, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por,   3 nie czubate łyżki Kucharka, zalewamy wodą tak, żeby wszystko było przykryte i gotujemy do miękkości na małym płomieniu. Wyciągamy wszystko łyżką cedzakową do miski, czekamy, aż wystygnie, a następnie mielimy na maszynce z sitkiem o małych otworach. Dodajemy jajka, czosnek przepuszczony przez praskę, majeranek, pieprz, bazylię, tymianek, startą na tarce o małych oczkach gałkę muszkatołową, 1 nie czubatą łyżkę Kucharka, 100 ml wywaru. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy do dużej blachy keksiarki  wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po przestygnięciu, wyjmujemy z formy z papierem i przekładamy na talerz. Kroimy zimny. Wywar wykorzystuję między innymi do tego dania.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *