Jak przygotować soczystego steka z wołowiny

Kulinaria

Planowanie dania

Każdy chyba marzy o idealnym, soczystym steku, jednak przygotowanie go wymaga nieco pracy. Kluczem do takiego dania jest odpowiednie przygotowanie i wybór mięsa. Jak zatem przygotować najlepszego steka z wołowiny, którego mięso będzie miękkie, soczyste a przy tym dobrze ugrilowane?

Wybór mięsa

Pierwszym etapem jest wybór odpowiedniego mięsa. Najlepiej nadają się kawałki z końca udźca, które są miękkie i soczyste. Dobrze jest wybrać mięso od krowy albo młodego byka, a nie od starszych zwierząt. Dobrze też, aby mięso było dobrej jakości i świeże.

Przygotowanie mięsa

Kolejnym krokiem jest przygotowanie mięsa. Ważne jest, by wybrać mięso o odpowiedniej grubości (około 2,5-3 cm), ponieważ za cienkie kawałki łatwo przesuszają się, a za grube – ciężko je dobrze ugrillować. Mięso powinno być również lekko rozgrzane przed grillowaniem, aby zniwelować chłód. Zanim umieścimy mięso na ruszcie, trzeba je przyprawić. Najlepsza mieszanina przypraw to sól, pieprz i czosnek, ale można też dodać przyprawy ziołowe.
Upewnijmy się, że mięso jest dokładnie osuszone przed grillowaniem.

Grillowanie

Grillowanie mięsa to kluczowy etap przygotowania doskonałego steka. Przed grillowaniem powinniśmy odsączyć nadmiar sosu z mięsa i umieścić go na dobrze rozgrzanym ruszcie. Podczas grillowania mięso należy obracać co około 2-3 minuty. Pod koniec grillowania (około 1 minuty przed zdjęciem z rusztu) umieść na każdym kawałku odrobinę masła, aby nadać smak i zapewnić soczystość.

Odpoczynek i krojenie

Ostatnim etapem jest pozostawienie steka do odpoczynku przez 5-10 minut. Podczas tego czasu mięso wciąż się smaży i mięśnie odpoczywają, co zapewnia soczyste i miękkie kawałki. Następnie należy kroić mięso wzdłuż żyłek w kawałki o grubości około 1 cm – 1,5 cm.

Oczywiście, do takiego dania warto podać odpowiednie dodatki. Popularnym wyborem są pieczone lub gotowane ziemniaki, chrupiąca sałata czy sos na bazie czerwonego wina.

Podsumowując

Doskonały stek z wołowiny to sztuka, ale z powodzeniem możesz ją opanować dzięki odpowiedniemu wyborowi oraz przygotowaniu mięsa, dobrze kontrolowanemu grillowaniu i pozostawieniu mięsa do odpoczynku przed krojeniem. Warto zawsze wybierać wysokiej jakości mięso od młodego byka, nie zapominać o odpowiedniej grubości i przyprawieniu mięsa przed grillowaniem.

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …