Drożdżówki z malinami

Kulinaria

Drożdżówki z malinami dostępne są w niektórych cukierniach, warto jednak pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie. Własnoręcznie przygotowane są o wiele smaczniejsze i zdrowsze, bowiem do przygotowania nie używamy żadnych ulepszaczy smaku i innych chemicznych produktów. Przy masowej produkcji ciast jest z tym różnie. Wielu cukierników przyznaje się do dodawania do ciast tego rodzaju niezbyt zdrowych dodatków. Jak przygotować takie drożdżówki z malinami w domu? Nie jest to trudne, ani czasochłonne, więc z powodzeniem przygotuje je nawet ten, kto mało w kuchni gotuje i piecze. Każda drożdżówka z malinami bez wątpienia będzie pyszna.

Potrzebne składniki

  • około 500 ml mleka
  • 8 gramów drożdży
  • 200 gramów masła
  • 3 jajka
  • jeden budyń o wybranym smaku
  • 25 dkg malin. Najlepsze są oczywiście świeże, mogą jednak być też mrożone

Przygotowanie drożdżówek

Pierwszy etap to odmierzenie 400 ml mleka. 300 należy ugotować, w 100 zaś rozmieszać budyń z cukrem. Warto zrobić to dokałdnie, jednak drobinki cukru mogą pozostać. W następnym etapie bowiem masę budyniową dodajemy do gotującego się mleka i nadal mieszamy. Cukier w takiej sytuacji z pewnością rozpuści się do końca. Masę należy gotować na bardzo małym ogniu aż stanie się gęsta. Jeśli tak jest, można odstawić ją z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

W reszcie mleka należy rozpuścić drożdże, cukier, oraz około 2 łyżek mąki. Aby drożdże się rozpuściły, mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Gdy się rozpuszczą, tak przygotowany zaczyn trzeba pozostawić na około 15 minut.

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy jajka oraz drożdżowy zaczyn. Wszystko należy zagnieść by powstało jednolite ciasto. Gdy tak już się stanie, trzeba do ciasta dodać jeszcze 100 gram masła, wszystko zaś ponownie zagnieść i wymieszać. Tak przygotowane ciasto musi odstać około 30 minut, by zaczęło rosnąć. Konieczne jest odstawienie go w ciepłe miejsce. Idealnie, jesli jest to miejsce, w którym nie ma przeciągów. Ciasto pozostawione w przeciągu może opaść.

Wyrośnięte ciasto można przełożyć na stolnicę. Tam formujemy z niego wałek i dzielimy go na kilkanaście kawałków. Każdy kawałek formujemy w mały okrągły placek z grubszymi brzegami, do środka zaś dodajemy trochę malin i budynku. Całość zaklejamy i układamy na blasze łączeniem do dołu. Blacha powinna być oczywiście wyłożona papierem do pieczenia.

Przygotowane drożdżówki powinny odstać około 30 minut, by wyrosły. Dopiero potem można zacząć je piec. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. W tym czasie można przygotować kruszonkę. Nie jest to trudne. Wystarczy rozetrzeć w rękach masło z cukrem i mąką.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około 30 minut. Każda drożdżówka z malinami musi wyrosnąć, jej zewnętrzna część powinna się zaś podczas pieczenia lekko zarumienić.

Kulinaria
Pomysły i przepisy na dania na zimno

Wybieranie dań na zimno ma wiele zalet, zarówno praktycznych, jak i zdrowotnych, co czyni je atrakcyjną opcją w różnorodnych sytuacjach. W ciepłe dni, dania te oferują przyjemne orzeźwienie, pozwalając uniknąć dodatkowego nagrzewania kuchni poprzez użycie kuchenki czy piekarnika. To znacząco wpływa na komfort życia, zwłaszcza w gorące, letnie miesiące. Dania …

Kulinaria
Gulasz z Indyka: Idealny Przepis na Szybki i Smaczny Obiad

Planujesz zaskoczyć swoją rodzinę czy znajomych smacznym i sycącym daniem? Próbowałeś już wiele potraw, ale chcesz czegoś nowego? Poznaj przepis na prosty gulasz z indyka – szybki do przygotowania, pełen smaku i aromatu dania, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Zastanawiasz się, jak go przyrządzić? To bardzo proste! Zapraszam do …

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …