Drożdżówki z malinami
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Drożdżówki z malinami dostępne są w niektórych cukierniach, warto jednak pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie. Własnoręcznie przygotowane są o wiele smaczniejsze i zdrowsze, bowiem do przygotowania nie używamy żadnych ulepszaczy smaku i innych chemicznych produktów. Przy masowej produkcji ciast jest z tym różnie. Wielu cukierników przyznaje się do dodawania do ciast tego rodzaju niezbyt zdrowych dodatków. Jak przygotować takie drożdżówki z malinami w domu? Nie jest to trudne, ani czasochłonne, więc z powodzeniem przygotuje je nawet ten, kto mało w kuchni gotuje i piecze. Każda drożdżówka z malinami bez wątpienia będzie pyszna.
Potrzebne składniki
- około 500 ml mleka
- 8 gramów drożdży
- 200 gramów masła
- 3 jajka
- jeden budyń o wybranym smaku
- 25 dkg malin. Najlepsze są oczywiście świeże, mogą jednak być też mrożone
Przygotowanie drożdżówek
Pierwszy etap to odmierzenie 400 ml mleka. 300 należy ugotować, w 100 zaś rozmieszać budyń z cukrem. Warto zrobić to dokałdnie, jednak drobinki cukru mogą pozostać. W następnym etapie bowiem masę budyniową dodajemy do gotującego się mleka i nadal mieszamy. Cukier w takiej sytuacji z pewnością rozpuści się do końca. Masę należy gotować na bardzo małym ogniu aż stanie się gęsta. Jeśli tak jest, można odstawić ją z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
W reszcie mleka należy rozpuścić drożdże, cukier, oraz około 2 łyżek mąki. Aby drożdże się rozpuściły, mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Gdy się rozpuszczą, tak przygotowany zaczyn trzeba pozostawić na około 15 minut.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy jajka oraz drożdżowy zaczyn. Wszystko należy zagnieść by powstało jednolite ciasto. Gdy tak już się stanie, trzeba do ciasta dodać jeszcze 100 gram masła, wszystko zaś ponownie zagnieść i wymieszać. Tak przygotowane ciasto musi odstać około 30 minut, by zaczęło rosnąć. Konieczne jest odstawienie go w ciepłe miejsce. Idealnie, jesli jest to miejsce, w którym nie ma przeciągów. Ciasto pozostawione w przeciągu może opaść.
Wyrośnięte ciasto można przełożyć na stolnicę. Tam formujemy z niego wałek i dzielimy go na kilkanaście kawałków. Każdy kawałek formujemy w mały okrągły placek z grubszymi brzegami, do środka zaś dodajemy trochę malin i budynku. Całość zaklejamy i układamy na blasze łączeniem do dołu. Blacha powinna być oczywiście wyłożona papierem do pieczenia.
Przygotowane drożdżówki powinny odstać około 30 minut, by wyrosły. Dopiero potem można zacząć je piec. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. W tym czasie można przygotować kruszonkę. Nie jest to trudne. Wystarczy rozetrzeć w rękach masło z cukrem i mąką.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około 30 minut. Każda drożdżówka z malinami musi wyrosnąć, jej zewnętrzna część powinna się zaś podczas pieczenia lekko zarumienić.