Przepis na aromatyczne i pikantne tacos z mięsem mielonym

Kulinaria

W sam raz na przyjęcie – przepis na aromatyczne i pikantne tacos z mięsem mielonym

Tacos to danie pochodzące z Meksyku, które w ostatnim czasie zyskało sporej popularności także w Polsce. Istnieje wiele wariantów tego dania, ale jednym z najbardziej popularnych jest tacos z mięsem mielonym. Dziś przedstawiamy przepis na wspaniałe tacos z pikantnym mięsem i aromatycznymi dodatkami.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 pomidory
  • 1 mała pęczek kolendry
  • sok z 1 limonki
  • 1 paczka tortilli do tacos
  • opcjonalnie: guacamole lub salsa mexicana

I. Przygotowanie mięsa

Do dużej patelni wlewamy olej i rozgrzewamy go na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy na złoty kolor. Na koniec dodajemy chili w proszku, paprykę słodką, kumin i sól. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut.

II. Przygotowanie dodatków

Fasolę czerwoną i kukurydzę dokładnie odcedzamy. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę, pomidory w drobną kostkę, a liście kolendry drobno siekamy.

III. Podanie

Tortille do tacos podgrzewamy w piekarniku przez około 5 minut. Na każdej z nich układamy porcję mięsa mielonego, fasolę, kukurydzę, paprykę, pomidory i kolendrę. Całość polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Opcjonalnie można dodać guacamole lub salsa mexicana.

IV. Czas na przyjęcie!

Tacos z mięsem mielonym to danie, które świetnie sprawdzi się na większych imprezach czy przyjęciach. Można podać je na specjalnej tacce lub ustawić w małych koszyczkach, by goście mogli łatwo po nie sięgać. Dla tych, którzy lubią ostre smaki, polecamy dodanie do mięsa mielonego jeszcze więcej chili.

V. Jakie wino do tacos?

Tacos to danie, które doskonale łączy się z winem. Świetnym wyborem będzie tu białe wino, np. Riesling, które dobrze znosi pikantne smaki. Alternatywnie można postawić na lekkie czerwone wino, np. Pinot Noir.

VI. Tacos jako danie wegetariańskie?

Jeśli chcielibyśmy przygotować tacos bez mięsa, możemy zastąpić mięso mielone sojowym farszem. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są gotowe mieszanki przypraw, które świetnie nadają się do takiego farszu. Do byłoby też dodać tu jeszcze więcej warzyw, np. starte marchewki czy cukinie.

VII. Podsumowanie

Tacos z mięsem mielonym to danie, które doskonale sprawdzi się na każdej imprezie. Jest proste w przygotowaniu i można je dowolnie modyfikować, w zależności od naszych upodobań smakowych. Dzięki pikantnym przyprawom i aromatycznym dodatkom to danie zawsze zaskakuje swoim smakiem i zapachem.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …