Babeczki maślane

Kulinaria

Każdy z nas lubi przekąsić coś słodkiego, ale nie dużego. Młode mamy razem z swoimi pociechami lubią przyrządzać w kuchni podwieczorki, desery i wtedy najpopularniejsze stają się babeczki. Najczęściej korzystamy z gotowych mieszanek, które można kupić w sklepach, jednak czasami warto wykonać je od samego początku samodzielnie, co wcale nie jest takie trudne i czasochłonne.

Babeczki mogą być różnorodne: czekoladowe, jogurtowe, z posypką, nadzieniem. Na co tylko mamy ochotę. Jednak rzadko piecze się babeczki maślane.

Babeczki maślane- składniki:

  • 200 g masła (kostka)
  • 350 g cukru
  • 5 jaj
  • 250 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub pół laski wanilii

Masło- najlepiej aby było prawdziwe, czyli od 80% do 90% i nie zawierało tłuszczów mlecznych ani roślinnych, warto też nie korzystać z mix-ów maślanych oraz odpuścić popularną margarynę do pieczenia. Produkty należy wyjąć wcześniej z lodówki- mleko, masło, jajka, aby były w temperaturze pokojowej- szczególnie chodzi o masło, gdyż wtedy szybciej połączy się z pozostałymi składnikami.

Jak przygotować babeczki maślane?

Cukier należy zmiksować z masłem, tak aby powstała jednolita i puszysta masa. Do niej należy dodawać jajka jedno po drugim, cały czas miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie aromatu lub laski wanilii. W osobnej misce trzeba przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę i mleko trzeba naprzemiennie dodawać do masy i miksować na najniższych obrotach lub wymieszać łyżką drewnianą. Tak przygotowaną masę można wykładać do foremek.

Mimo popularności sylikonowych form do pieczenia, tutaj najlepiej sprawdzają się foremki papierowe. Babeczki należy piec w 180°C przez około 20 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu najlepiej niech ostygną w piekarniku.

Jeżeli chcemy cieszyć się kilkudniową świeżością babeczek należy je trzymać pod przykryciem. Babeczki można dowolnie udekorować masą, bitą śmietaną z owocami lub posypką. Opcjonalnie, zanim nasze babeczki trafią do piekarnika, można posypać je czekoladowymi kropelkami.

Babeczki- dobre na każdą okazję, czy to na deser, podwieczorek, albo na urodzinową przekąskę dla dzieciaków. Babeczki maślane są puszyste, lekko wilgotne i mocno maślane, przez co zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie. Są szybkie i łatwe w wykonaniu, a lista produktów jest krótka i zazwyczaj wszystko mamy w domu, a jak nie to dostaniemy je w każdym sklepie spożywczym. Poprawiają nastrój, sprawiają frajdę najmłodszym i tym starszym, doskonale sprawdzają się na wspólne popołudnia dzieci i rodziców w kuchni. Smacznego!

Kulinaria
Sernik z kaszą manną

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych deserów na świecie. Zawiera dużą ilość tłuszczu i cukru, ale ma niską wartość kaloryczną. To danie można przygotować z różnych rodzajów sera: od twarogu po serek śmietankowy lub kwaśną śmietanę. Głównymi składnikami są jajka i mąka (lub kasza manna). Powodzenie tego dania zależy od …

Kulinaria
Chleb bezglutenowy kukurydziany

Chleb bezglutenowy kukurydziany jest znany od czasów kolonialnych, ale dopiero na początku XX wieku stał się sławny w całej Ameryce. W tym przepisie używa się tylko pięciu składników: mąki kukurydzianej, maślanki lub jogurtu, cukru, jajek i oleju lub masła. Maślanka lub jogurt dodają chlebowi wilgoci, podczas gdy jajka nadają mu …

Kulinaria
Koktajl z buraka i szpinaku

Koktajl z buraków i szpinaku to zdrowy napój o działaniu detoksykującym. Burak zawiera związki zwane azotanami, które poprawiają krążenie krwi i wytrzymałość. Pomagają również obniżyć ciśnienie krwi, chronią przed rakiem i obniżają poziom cholesterolu. Szpinak zawiera duże ilości żelaza, wapnia, kwasu foliowego i witaminy C, które są niezbędne do wzmocnienia …