Babeczki maślane

Kulinaria

Każdy z nas lubi przekąsić coś słodkiego, ale nie dużego. Młode mamy razem z swoimi pociechami lubią przyrządzać w kuchni podwieczorki, desery i wtedy najpopularniejsze stają się babeczki. Najczęściej korzystamy z gotowych mieszanek, które można kupić w sklepach, jednak czasami warto wykonać je od samego początku samodzielnie, co wcale nie jest takie trudne i czasochłonne.

Babeczki mogą być różnorodne: czekoladowe, jogurtowe, z posypką, nadzieniem. Na co tylko mamy ochotę. Jednak rzadko piecze się babeczki maślane.

Babeczki maślane- składniki:

  • 200 g masła (kostka)
  • 350 g cukru
  • 5 jaj
  • 250 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub pół laski wanilii

Masło- najlepiej aby było prawdziwe, czyli od 80% do 90% i nie zawierało tłuszczów mlecznych ani roślinnych, warto też nie korzystać z mix-ów maślanych oraz odpuścić popularną margarynę do pieczenia. Produkty należy wyjąć wcześniej z lodówki- mleko, masło, jajka, aby były w temperaturze pokojowej- szczególnie chodzi o masło, gdyż wtedy szybciej połączy się z pozostałymi składnikami.

Jak przygotować babeczki maślane?

Cukier należy zmiksować z masłem, tak aby powstała jednolita i puszysta masa. Do niej należy dodawać jajka jedno po drugim, cały czas miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie aromatu lub laski wanilii. W osobnej misce trzeba przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę i mleko trzeba naprzemiennie dodawać do masy i miksować na najniższych obrotach lub wymieszać łyżką drewnianą. Tak przygotowaną masę można wykładać do foremek.

Mimo popularności sylikonowych form do pieczenia, tutaj najlepiej sprawdzają się foremki papierowe. Babeczki należy piec w 180°C przez około 20 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu najlepiej niech ostygną w piekarniku.

Jeżeli chcemy cieszyć się kilkudniową świeżością babeczek należy je trzymać pod przykryciem. Babeczki można dowolnie udekorować masą, bitą śmietaną z owocami lub posypką. Opcjonalnie, zanim nasze babeczki trafią do piekarnika, można posypać je czekoladowymi kropelkami.

Babeczki- dobre na każdą okazję, czy to na deser, podwieczorek, albo na urodzinową przekąskę dla dzieciaków. Babeczki maślane są puszyste, lekko wilgotne i mocno maślane, przez co zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie. Są szybkie i łatwe w wykonaniu, a lista produktów jest krótka i zazwyczaj wszystko mamy w domu, a jak nie to dostaniemy je w każdym sklepie spożywczym. Poprawiają nastrój, sprawiają frajdę najmłodszym i tym starszym, doskonale sprawdzają się na wspólne popołudnia dzieci i rodziców w kuchni. Smacznego!

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …