Wiosenne przysmaki.

Kulinaria

Wiosna – sezon na pyszne jedzenie.

Okres wiosenny to czas, w którym w sklepach możemy spotkać nasze ulubione warzywa i owoce w naprawdę atrakcyjnych cenach. Pojawiają się truskawki, maliny, borówki, soczyste pomidory, ogórki oraz bób. Jest to zatem raj dla fanów zdrowego odżywiania, którzy ograniczają mięsa i preferują wegańskie dania. Produkty te są również idealne jako dodatki dla mięs, dlatego także mięsożercy cieszą się na wiosenne łowy w sklepach spożywczych. Dziś zastanowimy się wspólnie gdzie wiosną robić zakupy oraz na jakie produkty najlepiej postawić.

Gdzie kupować świeże owoce i warzywa?

Większość z nas chcąc kupić świeże warzywa i owoce wybiera się do tradycyjnych marketów, w których mamy dostęp do ogromnej ilości produktów z każdego działu. Niestety według nas wybór tej opcji nie należy do najlepszych, ponieważ większość warzyw i owoców w tego typu miejscach sprowadzanych jest z zagranicy. Jesteśmy jednak pewni, że każdy klient woli zakupić produkty od lokalnych hodowców, niż wspierać działalność obcych firm. Gdzie zatem powinniśmy się wybrać? Według nas najlepszym miejscem na zakupy świeżych produktów są tradycyjne, lokalne ryneczki, na których jest największy dostęp do zdrowych, lokalnych produktów. Znajdziemy tam stoiska rolników, którzy chcą sprzedać ekologiczne produkty ze swoich gospodarstw. Są one zdrowe i zazwyczaj pozbawione chemicznych ulepszaczy. To właśnie tam powinniśmy kierować się w celu zaopatrzenia swojego domu w najlepszej jakości produkty.

Co przygotować ze świeżych owoców i warzyw?

Lista dań, które możemy przyrządzić z wiosennych warzyw i owoców jest naprawdę długa. Wiele ciast i deserów taki jak ciasto z borówkami i budyniem zawiera w sobie świeże, wiosenne owoce, dlatego warto przygotować pyszne słodkości dla siebie i swoich znajomych. Szczególnie gdy planujecie wspólne spotkanie to możesz zachwycić swoich gości podobnymi przysmakami. Ciasto z borówkami i budyniem jest naprawdę pyszne i proste w wykonaniu, dlatego każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Z dostępnych warzyw możesz stworzyć najcudowniejsze zupy krem, buliony oraz sałatki. Wiele z nich możesz jeść bez żadnych dodatków – na przykład bób jest idealną przekąską i nie potrzebuje żadnych dodatkowych składników. Warto pamiętać o tym, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszej diety i warto wplatać je w najróżniejsze dania. Dzięki nim dostarczymy naszemu organizmowi jak najwięcej zdrowych składników, będziemy czuć się lepiej, a nasz organizm będzie miał dużo więcej energii.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …