Pyszne placuszki śniadaniowe
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Śniadanie to posiłek, który powinien być pyszny, odżywczy i wprowadzać w dobry nastrój na cały dzień. Oczywiście ważne jest też to, by był zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Doskonałym wyborem na śniadanie są pyszne placuszki śniadaniowe. Takie danie smakować będzie dorosłym i dzieciom. W przypadku dzieci można pokusić się o przygotowanie takich placuszków na patelni, która nada im jakieś kształty. Jesli takiej nie mamy, placuszki można w fantazyjny sposób udekorować. Dzieci z pewnością będą zachwycone i zjedzą je z wielką ochotą. Oczywiście nie jest to danie wyłącznie na śniadanie. Idealne jest także na podwieczorek jak i na kolację.
Potrzebne składniki
- około 3 łyżek cukru
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka cukru wanilinowego i łyżeczka soku z cytryny
- po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 350 mililitrów mleka 2%
- 70 mililitrów oleju roślinnego
Przygotowanie placuszków śniadaniowych
W pierwszej kolejności mieszamy produykty sypkie, a więc mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól. W osobnym naczyniu zaś produkty płynne, a więc rozbite jajka, mleko, sok z cytryny, a także olej. Całość potem należy połączyć ze sobą. Można do tego celu użyć trzepaczki lub miksera kuchennego. Jeśli wszystko będziemy mieszać przy pomocy miksera kuchennego, należy pamiętać o tym, by nie robić tego zbyt długo. W przeciwnym razie wszystko się ubije, ciasto będzie mieć inną konsystencję i będzie wyraznie grubsze. Takie placuszki będą przypominać niewielkie omlety, a nie o to w tym daniu chodzi.
Placuszki nalezy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Pomimo tego, że w cieście jest olej, warto na patelnię również odrobinę go dodać. Jest to wręcz konieczne przy smażeniu na patelniach z powłokami nieprzywieralnymi. Placuszki śniadaniowe smażymy krótko. Powinny jednak zarumienić się z każdej strony. W przeciwnym wypadku mogą być niedosmażone w środku.
Przygotowane placuszki śniadaniopwe można podawać z róznymi dodatkami. Doskonale będą smakować z cukrem pudrem. Pyszne i zdrowie będą jeśli udekorujemy je owocami. Można także polać je syropem klonowym lub innym syropem owocowym, który pasuje do słodkich dań. Fajnym pomyslem na śniadanie są także takie placuszki polane odrobiną miodu.
Dobrze, gdy są przygotowane i podane od razu na stół. Mogą być oczywiście odłożone do lodówki i przechowywane pod przykryciem, po czym odgrzane, jednak bez wątpienia podane na talerz natychmiast po usmażeniu będą o wiele smaczniejsze. Jeśli chcemy je przechowywać, warto też pamiętać o tym, by nie dekorować ich przedtem owocami, mogą bowiem namoknąć sokiem.