Ciasto na maślance z owocami

Kulinaria

Jeśli ktoś lubi słodkie, a szczególnie ciasta a niestety nie ma pomysłu na nowe to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu. To właśnie tutaj zostanie opisany przepis na pyszne ciasto na maślance z owocami. To idealny przepis dla osób, które uwielbiają dodawać owoce do ciasta. Jeśli zatem ktoś chciałby spróbować tego przepisu to zdecydowanie powinien zapoznać się z tekstem. Może komuś zasmakuje.

Ciasto na maślance z owocami

Zanim przejdziemy do robienia ciasta warto zorientować się czy mamy wszystkie składniki. Będą potrzebne:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g masła (zimnego)
  • 2 szklanki sezonowych owoców (np. malin, borówek, truskawek, jagód, wiśni)
  • cukier puder

Od czego zaczynamy?

Na pewno warto na samym początku wyciągnąć z lodówki maślankę i jajka. Muszą mieć temperaturę pokojową. Można także zawczasu włączyć i nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, aby nic się nie przykleiło. Teraz przyszedł czas na mieszanie składników. Do pierwszej miski trzeba dodać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy na bok. Wdrugiej misce mieszamy ze sobą maślankę, olej oraz jajka. Trzepiemy składniki trzepaczką. Do kolejnej miski trzeba dodać składniki, które potrzebne są na zrobienie kruszonki. Są to: : mąka, cukier oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieramy palcami składniki łącząc masło z mąką i cukrem. Muszą powstać okruszki ciasta. Teraz wystarczy tylko do miski z mokrymi składnikami wsypać suche i krótko oraz wolno wymieszać. Robimy to najlepiej łyżką. I tak długo, aż składniki się połączą. Wykładamy ciasto do foremki, a na jego wierzch dodajemy kawałki owoców. Trzeba także posypać powstałą kruszonką. Tak przygotowane ciasto trzeba wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut do suchego patyczka.

Jak można zauważyć przepis ten jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Warto zrobić to ciasto, gdyż powstaje bardzo delikatne, miękkie, aż rozpływa się w ustach. Ciasto nadaje się idealnie do podania z kawą i herbatą. Dodatkowo ciasto to wychodzi bardzo puszyste i wilgotne. A takie zdecydowanie powinno być ciasto. Nie może być za suche. Ciasto to jest dobre dla dzieci jak i dorosłych. Na pewno wszyscy będą z niego zadowoleni. Naprawdę jest przepyszne.

Kulinaria
Pomysły i przepisy na dania na zimno

Wybieranie dań na zimno ma wiele zalet, zarówno praktycznych, jak i zdrowotnych, co czyni je atrakcyjną opcją w różnorodnych sytuacjach. W ciepłe dni, dania te oferują przyjemne orzeźwienie, pozwalając uniknąć dodatkowego nagrzewania kuchni poprzez użycie kuchenki czy piekarnika. To znacząco wpływa na komfort życia, zwłaszcza w gorące, letnie miesiące. Dania …

Kulinaria
Gulasz z Indyka: Idealny Przepis na Szybki i Smaczny Obiad

Planujesz zaskoczyć swoją rodzinę czy znajomych smacznym i sycącym daniem? Próbowałeś już wiele potraw, ale chcesz czegoś nowego? Poznaj przepis na prosty gulasz z indyka – szybki do przygotowania, pełen smaku i aromatu dania, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Zastanawiasz się, jak go przyrządzić? To bardzo proste! Zapraszam do …

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …