Ciasto na maślance z owocami
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Jeśli ktoś lubi słodkie, a szczególnie ciasta a niestety nie ma pomysłu na nowe to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu. To właśnie tutaj zostanie opisany przepis na pyszne ciasto na maślance z owocami. To idealny przepis dla osób, które uwielbiają dodawać owoce do ciasta. Jeśli zatem ktoś chciałby spróbować tego przepisu to zdecydowanie powinien zapoznać się z tekstem. Może komuś zasmakuje.
Ciasto na maślance z owocami
Zanim przejdziemy do robienia ciasta warto zorientować się czy mamy wszystkie składniki. Będą potrzebne:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g masła (zimnego)
- 2 szklanki sezonowych owoców (np. malin, borówek, truskawek, jagód, wiśni)
- cukier puder
Od czego zaczynamy?
Na pewno warto na samym początku wyciągnąć z lodówki maślankę i jajka. Muszą mieć temperaturę pokojową. Można także zawczasu włączyć i nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, aby nic się nie przykleiło. Teraz przyszedł czas na mieszanie składników. Do pierwszej miski trzeba dodać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy na bok. Wdrugiej misce mieszamy ze sobą maślankę, olej oraz jajka. Trzepiemy składniki trzepaczką. Do kolejnej miski trzeba dodać składniki, które potrzebne są na zrobienie kruszonki. Są to: : mąka, cukier oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieramy palcami składniki łącząc masło z mąką i cukrem. Muszą powstać okruszki ciasta. Teraz wystarczy tylko do miski z mokrymi składnikami wsypać suche i krótko oraz wolno wymieszać. Robimy to najlepiej łyżką. I tak długo, aż składniki się połączą. Wykładamy ciasto do foremki, a na jego wierzch dodajemy kawałki owoców. Trzeba także posypać powstałą kruszonką. Tak przygotowane ciasto trzeba wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut do suchego patyczka.
Jak można zauważyć przepis ten jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Warto zrobić to ciasto, gdyż powstaje bardzo delikatne, miękkie, aż rozpływa się w ustach. Ciasto nadaje się idealnie do podania z kawą i herbatą. Dodatkowo ciasto to wychodzi bardzo puszyste i wilgotne. A takie zdecydowanie powinno być ciasto. Nie może być za suche. Ciasto to jest dobre dla dzieci jak i dorosłych. Na pewno wszyscy będą z niego zadowoleni. Naprawdę jest przepyszne.