Wulkan czekoladowy

Kulinaria

Kto z nas nie lubi czekolady niech podniesie rękę do góry. To uczucie, kiedy czekolada rozpuszcza się w ustach i ten smak. Krótka chwila przyjemności dla naszego podniebienia, delikatność, poprawa nastroju i przypływ energii. Czyż to nie wystarczająca zachęta do sięgnięcia po kawałek czekolady bądź ciasta wulkan czekoladowy?

Prozdrowotne właściwości czekolady:

Tak, tak, czekolada pomimo swojej kaloryczności ma też dużo składników, które są potrzebne w organizmie. Przede wszystkim zawiera w sobie bardzo dużo magnezu i żelaza, oprócz tego białko, miedź, mangan, flawonoidy, fenylotylaminę, kwasy omega-6, antyoksydanty, niacynę i wiele innych. Czekolada poprawia nastrój, zmniejsza objawy stresu i zmęczenia, dodatkowo dodaje nam energii. Wspomaga układ odpornościowy, reguluje poziom cukru i cholesterolu, poprawia pracę naszego mózgu, poprawia krążenie. To tylko niektóre z właściwości czekolady. Naukowcy twierdzą, że najzdrowsza jest czekolada gorzka, dlatego idąc do sklepu najlepiej wyszukać czekolady o zawartości masy kakaowej minimum 70%, bez oleju palmowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Trzeba pamiętać również, że czekolada ma także swoje minusy: zbyt duża ilość czekolady może prowadzić do otyłości, osoby mające problem z układem trawiennym czy z nerkami nie powinny przyjmować zbyt dużej ilości czekolady. Czekolada może również powodować migreny, zaparcia, bule głowy czy zgagę.

Ciasto które zachwyci gości- wulkan czekoladowy

Masa:

  • 600 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła

350 ml mleka podgrzać, w reszcie mleka wymieszać jajka cukier wanilinowy, cukier i mąkę. Wszystko zagotować, następnie dodać masło i dobrze wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Następnie trzeba przygotować ciasto.

Ciasto:

  • 300g mąki
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 150 ml mleka
  • 30 g kakao
  • 75 ml mleka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Tortownica o wymiarach 22-24 cm. Jajka, cukier wanilinowy i cukier wymieszać razem mikserem. Następnie dodać olej, mleko i szczyptę soli. Miksując na średnich obrotach należy małymi porcjami dodawać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy posmarować tłuszczem bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto, a na środek wyłożyć masę. Tak przyszykowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut (lub do uzyskania suchego patyczka). Po ostygnięciu ciasto udekorować rozpuszczoną czekoladą według własnych preferencji. Wulkan czekoladowy prezentuje się niesamowicie na talerzu i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to ciasto proste i szybkie do wykonania, które zachwyci dzieci, rodzinę i gości, a smak pozostanie z nimi na pewno na długi czas. Smacznego!

 

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …