Wulkan czekoladowy
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Kto z nas nie lubi czekolady niech podniesie rękę do góry. To uczucie, kiedy czekolada rozpuszcza się w ustach i ten smak. Krótka chwila przyjemności dla naszego podniebienia, delikatność, poprawa nastroju i przypływ energii. Czyż to nie wystarczająca zachęta do sięgnięcia po kawałek czekolady bądź ciasta wulkan czekoladowy?
Prozdrowotne właściwości czekolady:
Tak, tak, czekolada pomimo swojej kaloryczności ma też dużo składników, które są potrzebne w organizmie. Przede wszystkim zawiera w sobie bardzo dużo magnezu i żelaza, oprócz tego białko, miedź, mangan, flawonoidy, fenylotylaminę, kwasy omega-6, antyoksydanty, niacynę i wiele innych. Czekolada poprawia nastrój, zmniejsza objawy stresu i zmęczenia, dodatkowo dodaje nam energii. Wspomaga układ odpornościowy, reguluje poziom cukru i cholesterolu, poprawia pracę naszego mózgu, poprawia krążenie. To tylko niektóre z właściwości czekolady. Naukowcy twierdzą, że najzdrowsza jest czekolada gorzka, dlatego idąc do sklepu najlepiej wyszukać czekolady o zawartości masy kakaowej minimum 70%, bez oleju palmowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Trzeba pamiętać również, że czekolada ma także swoje minusy: zbyt duża ilość czekolady może prowadzić do otyłości, osoby mające problem z układem trawiennym czy z nerkami nie powinny przyjmować zbyt dużej ilości czekolady. Czekolada może również powodować migreny, zaparcia, bule głowy czy zgagę.
Ciasto które zachwyci gości- wulkan czekoladowy
Masa:
- 600 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
350 ml mleka podgrzać, w reszcie mleka wymieszać jajka cukier wanilinowy, cukier i mąkę. Wszystko zagotować, następnie dodać masło i dobrze wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Następnie trzeba przygotować ciasto.
Ciasto:
- 300g mąki
- 4 jajka
- 150g cukru
- 150 ml mleka
- 30 g kakao
- 75 ml mleka
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
Tortownica o wymiarach 22-24 cm. Jajka, cukier wanilinowy i cukier wymieszać razem mikserem. Następnie dodać olej, mleko i szczyptę soli. Miksując na średnich obrotach należy małymi porcjami dodawać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy posmarować tłuszczem bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto, a na środek wyłożyć masę. Tak przyszykowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut (lub do uzyskania suchego patyczka). Po ostygnięciu ciasto udekorować rozpuszczoną czekoladą według własnych preferencji. Wulkan czekoladowy prezentuje się niesamowicie na talerzu i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to ciasto proste i szybkie do wykonania, które zachwyci dzieci, rodzinę i gości, a smak pozostanie z nimi na pewno na długi czas. Smacznego!