Zupy krem z pieczarek
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Zupę krem z grzybów przyrządza się z grzybów i mleka. Grzyby moczy się w wodzie, a następnie gotuje na maśle z cebulą, czosnkiem i innymi przyprawami. Mieszankę miesza się z mlekiem, uzyskując kremową zupę.
Przepis na pyszną zupę krem z grzybów jest łatwy do przygotowania i może być podawany jako przystawka lub danie główne. W tym przepisie użyto świeżych grzybów, ale można zastąpić je grzybami z puszki, jeśli ktoś woli.
Na 6 porcji
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku, pokruszonych
1 (10 3/4 uncji) puszka skondensowanej zupy grzybowej, nierozcieńczonej** – nigdy nie znalazłam jej w sklepie i nie wiem dlaczego… ale możesz użyć 2 puszek zwykłej zupy grzybowej, jeśli nie chcesz robić własnej)
Roztopić masło w ciężkim rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę; gotuj, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Wymieszać mąkę do uzyskania jednolitej konsystencji; stopniowo wlewać bulion i stale mieszając doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień; gotować bez przykrycia przez 5 minut lub do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia, odrzucić liść laurowy, wmieszać tymianek i śmietankę grzybową. Przykryć i trzymać w cieple podczas przygotowywania warzyw.
Zupa krem z pieczarek to podstawa w moim domu.
Jest łatwa w przygotowaniu, pyszna i pełna składników odżywczych!
Kiedy dorastałam, moja mama przygotowywała dla mnie tę kremową zupę, gdy byłam chora lub czułam się źle. Mój ulubiony sposób na delektowanie się tym przepisem to domowe grzanki posmarowane masłem.
Jeśli szukasz szybkiego i łatwego przepisu na zupę, która cię rozgrzeje i napełni twój brzuch, spróbuj tego przepisu na zupę krem z grzybów; na pewno stanie się on ulubionym daniem całej rodziny!
Kremowa zupa grzybowa to aromatyczny dodatek do każdego posiłku. Ten przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu, ale możesz go jeszcze bardziej ułatwić, używając zupy krem z pieczarek z puszki. Wersja z puszki jest równie smaczna, ale pozwala zaoszczędzić czas potrzebny na przygotowanie własnej.
Przygotowanie zupy kremu z pieczarek od podstaw jest zaskakująco proste.
Możesz ją przygotować w zaledwie 30 minut, a będzie smakować o wiele lepiej niż wszystko, co kupisz w sklepie.
Co więcej, większość składników prawdopodobnie masz już w swojej spiżarni lub lodówce!
Ta szybka i łatwa zupa jest przygotowywana na bazie śmietany, mleka, grzybów i cebuli. Jest to wspaniałe danie pocieszenia, które można podawać na ciepło lub na zimno. Ten podstawowy przepis można również wykorzystać jako bazę do innych zup kremów.