Kuchnia Rumuńska: Przepisy na Sarmale, Mămăligă i Tradycyjne Danie

Kulinaria

Kuchnia Rumuńska: Kulinarne Perły Północnego Wschodu

Rumunia to kraj, który wielu z nas kojarzy się przede wszystkim z Drakulą, Zamkiem Peleș, pięknymi krajobrazami Karpat i pochodzącym stąd jednym z najlepszych tenisistów świata – Simionem Halepem. Niewiele osób jednak wie, że Rumunia to również kraj o bogatej kulturze kulinarnej i wyjątkowych smakach. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się o kilku znakomitych przepisach, które z pewnością warto wypróbować. Na co dzień trudno w Polsce znaleźć rumuńską kuchnię, ale jeśli masz okazję spróbować, nie wahaj się i koniecznie skosztuj tych dań!

Sarmale – Na Wschod Węgier, Na Zachód Serbowie, ale na Południu Rumuni

Sarmale to rumuńska wersja gołąbków – czyli pieczonej kapusty z farszem mięsnym. W Rumunii jest to potrawa bardzo popularna, a w zależności od regionu kraju, ma się różnić w praktyce od wersji serbskiej czy węgierskiej. Jeden z podstawowych składników to tu jednakigłowa kapusty, a farsz przygotowuje się z wołowiny lub wieprzowiny, mięsa mielonego, cebuli, ryżu i różnych przypraw (np. soli, pieprzu, suszonej cząbru). To, co wyróżnia sarmale, to jednak sos, w którym się ją dusi – tradycyjnie robiony jest z kwaśnej śmietany, pomidorów, cebuli, papryki i przypraw.

Sarmale podają zazwyczaj z mămăligă – tradycyjnym przysmakiem w Rumunii, który jest bezbarwną kukurydzianą kaszą. Mămăligă jest zwykle podawana w cyndrze, czyli rondlu, i wykorzystywana szeroko w różnych potrawach. Można dorzucić do niej ser feta i z sosem smakować jako dodatek do mięs, sosów, a nawet roladek z ryby.

Żeby nieco urozmaicić sarmale, warto dodać do farszu np. bakłażana, cukinii, pieczarek lub innych warzyw. Innym sposobem na zmianę smaku może być zastąpienie kapusty liściem winorośli. Przygotowanie sarmale wymaga dość dużej ilości czasu, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi nam trudy.

Mici – Wulkany Smaku na Twoim Talerzu

Mici to kolejna, nie mniej pyszna propozycja z kuchni rumuńskiej. To rodzaj kiełbasy przygotowywanej z jagnięciny (albo mieszanki mięs z jagnięciny włącznie). Charakterystycznym elementem jest sposób przygotowania Sarmale, czyli grillowanie na otwartym ogniu. Do przygotowania farszu wykorzystuje się oprócz mięsa, również cebulę oraz wiele innych przypraw, takich jak: sól, paprykę, oregano, majeranek, oraz miętę. Całą całość zawija się w złębową porowatą skórkę, a same mici podaje się na zielonym liściu sałaty, posypane czosnkiem i pietruszką.

Placintă – Słodka Snack na Wymarsz

Placinta to rogalik, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkości. Jeszcze ciepłe i pachnące to najlepsza propozycja na słodki brunch czy podwieczorek. Placintă jest przede wszystkim smaczna, ale przy tym i bardzo prosta w przygotowaniu. W skład ciasta wchodzą: mąka, woda, sól i drożdże, zaś wypełnienie to zwykle jabłka, orzechy, mak, śliwki czy mleko – w zależności od tego, co lubisz. Warto wiedzieć, że składniki na rogaliki różnią się w zależności od regionu Rumunii, dlatego nie ma jednego standardowego przepisu.

Tradycyjne Danie

Na zakończenie warto wspomnieć o jednym z klasyków rumuńskiej kuchni – toccăniţă. Toccăniţă to duszona wołowina z cebulą, papryką, kiełbasą oraz jednym ze składników warzywnych, jakie w danym regionie najczęściej są dostępne (np. cukinia, fasola, bakłażan). Podaje się ją z kluskami lub z mamaligą.

Podsumowanie

Kuchnia rumuńska, choć może nie tak znana jak włoska czy francuska, wcale nie ustępuje im pod względem różnorodności smaków i technik przygotowania. Warto spróbować choć jednego z przepisów, aby przekonać się o jej wartościach kulinarnej. Sarmale, mici i placinta to tylko niektóre propozycje, ale z pewnością na polskim stole będą się prezentować bardzo zaskakująco i pysznie.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …