Sałatka z dorszem
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Ryby są bardzo popularnym daniem. Jednak można je jeść samodzielnie lub jako dodatek do innych składników, typu ziemniaki czy frytki. Najpopularniejszymi rybami, jakie można spotkać na polskich stołach jest oczywiście makrela, mintaj, łosoś, pstrąg i oczywiście dorsz. Te ryby same w sobie tworzą bardzo dobre danie. Jednak dużo osób dodaje je do innych dań. Co powiecie na przepyszną sałatkę z dorszem? Brzmi dziwnie? Nie koniecznie. Jest to bardzo dobre i oryginalne danie. Dlatego jeśli ktoś jeszcze nie słyszał o takiej sałatce to naprawdę warto zapoznać się z treścią tekstu. To właśnie w niniejszym artykule zostanie opisane to jak wygląda sałatka z dorszem. Omówiony zostanie przepis na to danie. Warto z niego skorzystać.
Sałatka z dorszem
Może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale ryby są bardzo zdrowe i potrzebne w ludzkim organizmie. Szczególnie dlatego, iż zawierają one dużo składników odżywczych, głównie kwasy omega 3. Dlatego warto spożywać je w różnych postaciach. Co zatem potrzebujemy do przygotowania sałatki? Oto najpotrzebniejsze składniki:
- 300 g filetów dorsza (np. polędwiczek)
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki kurkumy, papryki w proszku, kuminu, kurkumy oraz szczypta szafranu
- 100 g kaszy bulgur
- 1 pomidor
- 1/4 cebuli
- 15 zielonych oliwek
- 3 gałązki natki pietruszki
- cytryna, oliwa extra vergine, masło
Od czego warto zacząć przygotowania?
Na pewno od rozmrożenia naszych filetów z dorsza, jeśli były mrożone. Jeśli nie to wystarczy wyciągnąć je z opakowania, wysuszyć oraz pokroić w większą kostkę. Następnie trzeba skropić łyżką soku z cytryny, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i resztą przypraw, obtoczyć w łyżce oliwy. To dodaje smaku i aromatu naszym filetom. Tak przygotowane dorsze zostawiamy na pół godziny do zamarynowania. Ryba musi przejść tymi przyprawami.
W międzyczasie trzeba ugotować kaszę bulgur w osolonej wodzie. W większej salaterce należy umieścić pokrojonego w kostkę pomidora, cebulę, ćwiartki oliwki i posiekane listki natki. Następnie dodajemy sól, pieprz oraz łyżkę oliwy do smaku. Odstawiamy to wszystko.
Teraz czas na usmażenie naszych filetów. Robimy to na średnim ogniu. Obsmażamy dorsza z każdej strony po ok. 2 minuty. Pilnujemy, aby się nie przykleiły. Można dodać więcej masła. Gdy już dorsz będzie usmażony to wyjmujemy go na talerz.
Kolejnym krokiem jest włożenie ugotowanej kaszy na patelnię, na której przed chwilą smażyliśmy rybę. Chwilę ją podgrzewamy i cały czas przy tym mieszając. Wykładamy to na talerze lub do salaterek. Na koniec dodajemy kawałki dorsza oraz zawartość salaterki (pomidor z dodatkami). Podawać z cząstkami cytryny.