Kotlety siekane z pieczarkami

Kulinaria

Znudziły Ci się już tradycyjne kotlety lub pierś kurczaka robiona w pergaminie? Chcesz urozmaicić obiad, podać coś nowego ? A może chcesz eksperymentować i uczyć się nowych przepisów i sposobów gotowania? Jeżeli tak, to mamy dla Ciebie idealną propozycję. Przedstawiamy siekane kotlety z pieczarkami.

Siekane kotlety z pieczarkami- składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 400 g pieczarek
  • 300 g sera żółtego
  • 6 kopiastych łyżek mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • olej
  • sól, pieprz, przyprawy według uznania
  • opcjonalnie łyżka majonezu lub śmietany (sprawi, że będą puszyte i delikatniejsze w smaku)

Jak przygotować siekane kotlety z pieczarkami?

Pieczarki umyć, obrać i pokroić, pieczarki można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju, doprawić, przełożyć do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pierś z kurczaka oczyścić, drobno posiekać, ta czynność schodzi najdłużej. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przestudzone pieczarki, pierś z kurczaka i ser wsypać do miski, dodać pietruszkę i szczypiorek. Następnie wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić jednolitą masę. Doprawić odpowiednio do smaku, można użyć swoich ulubionych przypraw. Na patelni rozgrzać olej. Zwożonymi dłońmi należy formować nieduże, płaskie kotlety. Kotlety smażyć najlepiej przez około 4 minuty z jednej i drugiej strony. Po ściągnięciu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 8 dość dużych kotletów.

Opcjonalnie, do masy można dodać np. łyżkę śmietany lub majonezu. Kotlety będą wtedy delikatniejsze i nabiorą innego smaku. Po usmażeniu można również takie kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem, a potem zapiec.

Tak usmażone kotlety siekane z pieczarkami można podawać z kaszą, ziemniakami, surówką lub z warzywami. Idealnie nadają się do jedzenia same, na ciepło lub na zimo. Jeżeli znudzi wam się opcja z pieczarkami, można je zamienić na paprykę, cukinię czy inne ulubione dodatki.

Kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami są idealnym zamiennikiem zwykłych tradycyjnych panierowanych kotletów. To szybki i łatwy przepis, a lista zakupów jest niedługa- zrealizujesz ją w każdym sklepie spożywczym. Kotlety nadają się na rodzinny niedzielny obiad, jako lunch do pracy, czy na „domówkę”. Podając kotlety siekane z pieczarkami zaskoczysz niesamowitym połączeniem, puszystością i smakiem rodzinę oraz znajomych. Jednym słowem te kotlety są przepyszne. Smacznego!

 

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …