Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Kotlety siekane z pieczarkami

Alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Proste w wykonaniu, sprawdzą się znakomicie jako podstawa rodzinnego obiadu lub dodatek do codziennego lunchu. Spróbuj wykorzystać je w burgerach zamiast nudnego wołowego kotleta! Można przygotować je zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej.

Czas wykonania: ok. 20 min

Ilość porcji: 12 kotletów

Składniki:

  • ok. 500 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • po garści świeżej pietruszki i koperku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 50 g startego żółtego sera (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej, oliwa z wytłoczyn lub klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie umyj, oczyść z błonek, osusz i pokrój w drobną kostkę (nie większą niż 1 cm).
  2. Cebulę i pieczarki umyj i posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Całość podsmaż, aż cebula zmięknie, a nadmiar wody z pieczarek odparuje.
  3. Drobno posiekaj świeżą pietruszkę i koperek.
  4. Mięso, warzywa i zioła połącz, dodaj jajka i mąkę. Opcjonalnie wmieszaj tarkowany żółty ser.
  5. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na ok. 15 min.
  6. Rozgrzej wybrany tłuszcz na patelni, zmniejsz ogień i smaż uformowane, lekko spłaszczone kotleciki aż nabiorą złotego koloru. W przypadku użycia piekarnika do masy dodaj 3 łyżki oleju i piecz ok. 40 min w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Po smażeniu kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Tak przygotowane kotlety można odgrzać lub zamrozić i wykorzystać jako szybki element pełnowartościowego posiłku. Doskonałe uzupełnienie będzie dla nich stanowić surówka ze świeżych warzyw.