Kotlety siekane z pieczarkami

Kulinaria

Znudziły Ci się już tradycyjne kotlety lub pierś kurczaka robiona w pergaminie? Chcesz urozmaicić obiad, podać coś nowego ? A może chcesz eksperymentować i uczyć się nowych przepisów i sposobów gotowania? Jeżeli tak, to mamy dla Ciebie idealną propozycję. Przedstawiamy siekane kotlety z pieczarkami.

Siekane kotlety z pieczarkami- składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 400 g pieczarek
  • 300 g sera żółtego
  • 6 kopiastych łyżek mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • olej
  • sól, pieprz, przyprawy według uznania
  • opcjonalnie łyżka majonezu lub śmietany (sprawi, że będą puszyte i delikatniejsze w smaku)

Jak przygotować siekane kotlety z pieczarkami?

Pieczarki umyć, obrać i pokroić, pieczarki można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju, doprawić, przełożyć do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pierś z kurczaka oczyścić, drobno posiekać, ta czynność schodzi najdłużej. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przestudzone pieczarki, pierś z kurczaka i ser wsypać do miski, dodać pietruszkę i szczypiorek. Następnie wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić jednolitą masę. Doprawić odpowiednio do smaku, można użyć swoich ulubionych przypraw. Na patelni rozgrzać olej. Zwożonymi dłońmi należy formować nieduże, płaskie kotlety. Kotlety smażyć najlepiej przez około 4 minuty z jednej i drugiej strony. Po ściągnięciu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 8 dość dużych kotletów.

Opcjonalnie, do masy można dodać np. łyżkę śmietany lub majonezu. Kotlety będą wtedy delikatniejsze i nabiorą innego smaku. Po usmażeniu można również takie kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem, a potem zapiec.

Tak usmażone kotlety siekane z pieczarkami można podawać z kaszą, ziemniakami, surówką lub z warzywami. Idealnie nadają się do jedzenia same, na ciepło lub na zimo. Jeżeli znudzi wam się opcja z pieczarkami, można je zamienić na paprykę, cukinię czy inne ulubione dodatki.

Kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami są idealnym zamiennikiem zwykłych tradycyjnych panierowanych kotletów. To szybki i łatwy przepis, a lista zakupów jest niedługa- zrealizujesz ją w każdym sklepie spożywczym. Kotlety nadają się na rodzinny niedzielny obiad, jako lunch do pracy, czy na „domówkę”. Podając kotlety siekane z pieczarkami zaskoczysz niesamowitym połączeniem, puszystością i smakiem rodzinę oraz znajomych. Jednym słowem te kotlety są przepyszne. Smacznego!

 

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …