Serniki na zimno bez pieczenia
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Jednym z najpopularniejszych ciast jakie można spotkać na różnych uroczystościach jest oczywiście sernik. Można znaleźć i sernik pieczony i robiony na zimno. Każdy ma oczywiście swoich zwolenników. Jednak bardzo duża część osób boi się robić serniki, gdyż uważają, że jest to po prostu trudne ciasto do zrobienia i mają obawy, że znów im coś nie wyjdzie. Jednak serniki robione na zimno zawsze wychodzą. Nie ma innej opcji. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na serniki na zimno bez pieczenia. Jeśli ktoś szuka inspiracji to warto, aby zapoznał się z treścią. Być może poniższy przepis okaże się dla kogoś strzałem w dziesiątkę.
Serniki na zimno bez pieczenia
Takie serniki to bardzo smaczne i mało skomplikowane ciasta. Dodatkowo szybko się je robi. Do przygotowania tego konkretnego będzie trzeba przygotować składniki:
- 1 kg mielonego sera białego
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 300 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki żelatyny
- 1/4 szkl. gorącej wody
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 200 g czekoladowych herbatników
- 200 g rozpuszczonego masła
Jak już wszystkie składniki mamy przygotowane, to można zacząć szykowanie pysznego sernika na zimno. Jednak zastanówmy się od czego trzeba zacząć? Na pewno warto na samym początku pokruszyć nasze herbatniki. Można to zrobić za pomocą wałka do ciasta lub rózgi. Dodajemy do nich masło i wszystko mieszamy. Powstaje ciekawa masa. To właśnie ona będzie znajdowała się na spodzie, dlatego też wykładamy nią naszą tortownicę. Jednak jeszcze przedtem trzeba pamiętać, aby wyłożyć spód papierem do pieczenia. Dociskamy spód z ciastek łyżką.
W międzyczasie do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie odstawiamy ją do wystudzenia. Trzeba co jakiś czas patrzeć i oczywiście pilnować, żeby żelatyna gęstniała, ale żeby nie robiły się jeszcze grudki galarety. Ser trzeba miksować razem z cukrem i śmietanką. Najlepiej robić to mikserem. Dodajemy do tego wcześniej przygotowaną żelatynę. Tak zrobioną masę serową wykładamy na spód.
Truskawki kroimy na połówki, układamy na masie serowej. W międzyczasie warto także rozrobić galaretki w mniejszej ilości wody. Po wystudzeniu przekładamy na wierzch ciasta. Tak gotowe ciasto trzeba wsadzić na kilka godzin do lodówki, żeby całość stężała.
Jak widać przepis jest bardzo prosty. Nie może się tutaj nic nie udać. Dlatego warto zrobić sernik na zimno, jeśli ktoś tylko ma na to ochotę. Ten jest idealny i bardzo smaczny. Świetnie nadaje się do kawy i herbaty. Mogą go jeść zarówno dzieci jak i dorośli.