Mini beza pavlova z truskawkami

Kulinaria

Mini beza pavlowa to pomysł na pyszny, szybki, a jednocześnie niezwykle efektowny deser. Dosłownie z kilku składników wyczarować można niezwykłe torciki bezowe idealne na każdą okazję, a wersja “mini” sprawi, że taka porcja będzie w sam raz dla jednej osoby. Jest to pyszna, chrupiąca beza z zewnątrz, a w jej środku miękka bezowa pianka. Beza pokryta jest bitą śmietaną, świeżymi truskawkami oraz sosem truskawkowym. To pyszny, lekki, słodki oraz rozpływający się w ustach deser. Najsmaczniejszy jest i najładniej prezentuje się ze świeżymi owocami.

Mini beza pavlova 

SKŁADNIKI:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 300 ml śmietanki 36% schłodzonej
  • 400 g świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

WYKONANIE:

1. Dużą, płaską blachę (najlepiej tę z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować w równych odstępach 8 okręgów o średnicy ok. 7 cm (przykładowo od szklanki). Papier należy odwrócić na drugą stronę.

2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C na funkcji grzania góra-dół lub 170°C w termoobiegu.

3. Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu należy dodać sok z cytryny i skrobię i ubijać jeszcze ok. 1 minuty. W końcowym efekcie masa bezowa powinna być dobrze ubita oraz powinna się błyszczeć.

4. Na blaszce do pieczenia, w czterech kątach należy zrobić mały kleks z ubitej piany bezowej i położyć papier. W ten sposób papier przyklei się do blachy oraz nie będzie się po niej przesuwał.

5. Ubitą pianę należy nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.

6. Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika, od razu redukujemy temperaturę do 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawimy bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby bezy były chrupiące oraz jasne z zewnątrz, a miękkie natomiast w środku. Jeżeli bezy po ostygnięciu nie będą od razu podawane, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie nasiąkły wilgocią oraz nie zrobiły się klejące na zewnątrz.

7. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Ok. 150 g miksujemy z cukrem pudrem i odstawiamy na bok.

8. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki.

9. Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na bezy. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami i polewamy sosem truskawkowym, podajemy od razu. Mini beza pavlova smakuje pysznie.

 

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …