Mini beza pavlova z truskawkami

Kulinaria

Mini beza pavlowa to pomysł na pyszny, szybki, a jednocześnie niezwykle efektowny deser. Dosłownie z kilku składników wyczarować można niezwykłe torciki bezowe idealne na każdą okazję, a wersja “mini” sprawi, że taka porcja będzie w sam raz dla jednej osoby. Jest to pyszna, chrupiąca beza z zewnątrz, a w jej środku miękka bezowa pianka. Beza pokryta jest bitą śmietaną, świeżymi truskawkami oraz sosem truskawkowym. To pyszny, lekki, słodki oraz rozpływający się w ustach deser. Najsmaczniejszy jest i najładniej prezentuje się ze świeżymi owocami.

Mini beza pavlova 

SKŁADNIKI:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 300 ml śmietanki 36% schłodzonej
  • 400 g świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

WYKONANIE:

1. Dużą, płaską blachę (najlepiej tę z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować w równych odstępach 8 okręgów o średnicy ok. 7 cm (przykładowo od szklanki). Papier należy odwrócić na drugą stronę.

2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C na funkcji grzania góra-dół lub 170°C w termoobiegu.

3. Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu należy dodać sok z cytryny i skrobię i ubijać jeszcze ok. 1 minuty. W końcowym efekcie masa bezowa powinna być dobrze ubita oraz powinna się błyszczeć.

4. Na blaszce do pieczenia, w czterech kątach należy zrobić mały kleks z ubitej piany bezowej i położyć papier. W ten sposób papier przyklei się do blachy oraz nie będzie się po niej przesuwał.

5. Ubitą pianę należy nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.

6. Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika, od razu redukujemy temperaturę do 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawimy bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby bezy były chrupiące oraz jasne z zewnątrz, a miękkie natomiast w środku. Jeżeli bezy po ostygnięciu nie będą od razu podawane, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie nasiąkły wilgocią oraz nie zrobiły się klejące na zewnątrz.

7. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Ok. 150 g miksujemy z cukrem pudrem i odstawiamy na bok.

8. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki.

9. Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na bezy. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami i polewamy sosem truskawkowym, podajemy od razu. Mini beza pavlova smakuje pysznie.

 

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …