Mini beza pavlova z truskawkami
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Mini beza pavlowa to pomysł na pyszny, szybki, a jednocześnie niezwykle efektowny deser. Dosłownie z kilku składników wyczarować można niezwykłe torciki bezowe idealne na każdą okazję, a wersja „mini” sprawi, że taka porcja będzie w sam raz dla jednej osoby. Jest to pyszna, chrupiąca beza z zewnątrz, a w jej środku miękka bezowa pianka. Beza pokryta jest bitą śmietaną, świeżymi truskawkami oraz sosem truskawkowym. To pyszny, lekki, słodki oraz rozpływający się w ustach deser. Najsmaczniejszy jest i najładniej prezentuje się ze świeżymi owocami.
Mini beza pavlova
SKŁADNIKI:
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 300 ml śmietanki 36% schłodzonej
- 400 g świeżych truskawek
- 1 łyżeczka cukru pudru.
WYKONANIE:
1. Dużą, płaską blachę (najlepiej tę z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować w równych odstępach 8 okręgów o średnicy ok. 7 cm (przykładowo od szklanki). Papier należy odwrócić na drugą stronę.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C na funkcji grzania góra-dół lub 170°C w termoobiegu.
3. Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu należy dodać sok z cytryny i skrobię i ubijać jeszcze ok. 1 minuty. W końcowym efekcie masa bezowa powinna być dobrze ubita oraz powinna się błyszczeć.
4. Na blaszce do pieczenia, w czterech kątach należy zrobić mały kleks z ubitej piany bezowej i położyć papier. W ten sposób papier przyklei się do blachy oraz nie będzie się po niej przesuwał.
5. Ubitą pianę należy nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
6. Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika, od razu redukujemy temperaturę do 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawimy bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby bezy były chrupiące oraz jasne z zewnątrz, a miękkie natomiast w środku. Jeżeli bezy po ostygnięciu nie będą od razu podawane, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie nasiąkły wilgocią oraz nie zrobiły się klejące na zewnątrz.
7. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Ok. 150 g miksujemy z cukrem pudrem i odstawiamy na bok.
8. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
9. Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na bezy. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami i polewamy sosem truskawkowym, podajemy od razu. Mini beza pavlova smakuje pysznie.