Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Kulinaria

Ludzie uwielbiają zupy. Jednak wiadomo, że w ciepłe i bardziej gorące dni, nie chce się ich za bardzo jeść. W takim przypadku ludzie szukają innego rozwiązania. Jednym z nich jest oczywiście chłodnik. Jest to nic innego jak zupa na zimno. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na chłodnik z botwiny i rzodkiewki. Jeśli jeszcze są osoby, które nigdy wcześniej nie słyszały o takiej zupie to warto, aby zapoznały się z treścią tekstu. Być może przepis okaże się interesujący i to na tyle, że ktoś będzie próbował robić go samodzielnie w domu. Naprawdę warto, gdyż wychodzi przepyszny.

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Zupa ta jest idealna dla osób, które uwielbiają botwinkę. Warto zaznaczyć, iż botwinka to nic innego jak młode liście oraz korzenie buraka ćwikłowego. Czy ktoś wie co będzie nam potrzebne do zrobienia takiego chłodnika? Oto główne składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • pół pęczka rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 0,5 l kefiru lub jogurtu naturalnego
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Jak już wszystko będziemy mieli przygotowane, to można zabrać się za przygotowanie zupy. Od czego trzeba zacząć? Na pewno od tego, aby umyć botwinkę w całości. Jednak małe listki przydadzą się doskonale do dekoracji. Resztę listków i łodyżek siekamy na drobne kawałki.

Następnie obieramy nasze buraczki bardzo cienko i kroimy je w dość drobną kostkę. Tak rozdrobnioną botwinkę przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Musi to być niecała szklanka.Do tego dodajemy po szczypcie cukru i soli. Gotujemy wszystko przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny. Następnie odstawiamy garnek do ostygnięcia.

W międzyczasie powinniśmy zająć się sikaniem koperku i szczypiorku i to na dość drobno.Teraz trzeba połączyć je z kefirem lub jogurtem naturalnym. To już wybór zależy od osoby, która gotuje.

Gdy botwinka już zdąży ostygnąć, dodajemy do niej kefir/jogurt. Jednak to nie wszystko. Warto dodać także pokrojoną drobno rzodkiewkę. Wszystko razem należy wymieszać.Odstawiamy wszystko do schłodzenia na około 2 godziny do lodówki.

Warto dodać, iż chłodnik z botwiny i rzodkiewki podajemy zaraz po wyjęciu z lodówki. Posypujemy go świeżymi ziołami.

Zupa ta jest pyszna i ma piękny i bardzo intensywny kolor dzięki botwince. Co jest jeszcze ważne podczas serwowania zupy? Otóż chłodnik ten bardzo dobrze sprawdza sięgłównie w bardzo upalne dni. Działa on na nas, jak sama nazwa wskazuje, chłodząco i orzeźwiająco.

Kulinaria
Babeczki maślane

Każdy z nas lubi przekąsić coś słodkiego, ale nie dużego. Młode mamy razem z swoimi pociechami lubią przyrządzać w kuchni podwieczorki, desery i wtedy najpopularniejsze stają się babeczki. Najczęściej korzystamy z gotowych mieszanek, które można kupić w sklepach, jednak czasami warto wykonać je od samego początku samodzielnie, co wcale nie …

Kulinaria
Sernik z kaszą manną

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych deserów na świecie. Zawiera dużą ilość tłuszczu i cukru, ale ma niską wartość kaloryczną. To danie można przygotować z różnych rodzajów sera: od twarogu po serek śmietankowy lub kwaśną śmietanę. Głównymi składnikami są jajka i mąka (lub kasza manna). Powodzenie tego dania zależy od …

Kulinaria
Chleb bezglutenowy kukurydziany

Chleb bezglutenowy kukurydziany jest znany od czasów kolonialnych, ale dopiero na początku XX wieku stał się sławny w całej Ameryce. W tym przepisie używa się tylko pięciu składników: mąki kukurydzianej, maślanki lub jogurtu, cukru, jajek i oleju lub masła. Maślanka lub jogurt dodają chlebowi wilgoci, podczas gdy jajka nadają mu …