Przepis na smakowite i kremowe spaghetti carbonara z dodatkiem świeżego kopru
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Pyszne spaghetti carbonara z koprem – przepis na kremowy smak
Włoska kuchnia dobrze znana jest na całym świecie i cieszy się ogromną popularnością. Jednym z najbardziej lubianych wyrobów kulinarnych jest spaghetti carbonara. To delikatne danie zaliczane jest do klasyki włoskiej kuchni. Jak przygotować najlepsze spaghetti carbonara z świeżym koprem?
- Składniki do spaghetti carbonara z koprem
Przede wszystkim potrzebujemy odpowiednich składników. Do przygotowania spaghetti carbonara potrzebujemy:
- 400 g makaronu spaghetti
- 150 g boczku wędzonego
- 100 g świeżo startego parmezanu
- pół szklanki śmietanki 30%
- 3 duże żółtka jajek
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżego koperku
- Przygotowanie makaronu spaghetti
Przygotowanie smacznego spaghetti carbonara z koprem zaczyna się od ugotowania makaronu. Należy na wcześniej osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Obrane zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać – jeśli lubimy bardziej klejący i tłusty sos, możemy ugotować spaghetti nieco krócej, na twardszy stopień należy ugotować je dłużej.
- Przygotowanie sosu
Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu carbonara. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w cienkie paski. Następnie mieszamy żółtka jajek z parmezanem, dodajemy pieprz i odrobinę soli. Na patelni z boczkiem zdejmujemy z ognia i dodajemy z wierzchu makaronu, mieszając wszystko dokładnie. Wlewamy śmietankę, mieszamy do czasu, aż sos nieco zgęstnieje, ale bez ryzyka przypalenia. Na koniec dodajemy jeszcze garść świeżego koperku.
- Dodatki do spaghetti carbonara z koprem
Oprócz wspomnianego już koperku w spaghetti carbonara możemy dodać również szczyptę oregano lub bazylii. Fanom ostrej kuchni polecamy chili lub paprykę jalapeno.
- Właściwości odżywcze spaghetti carbonara z koprem
Zależnie od składników, spaghetti carbonara może być bogatsze lub mniej kaloryczne. W każdym jednak przypadku głównym składnikiem będą makaron i boczek, zawierające dużą ilość węglowodanów i tłuszczów. Dania na bazie makaronu zawierają również sporo błonnika i witamin z grupy B. Spaghetti carbonara z koprem jest również dobrym źródłem białka, które zawarte jest w jajkach i parmezanie.
- Kto najbardziej lubi spaghetti carbonara?
Spaghetti carbonara to danie, które jest lubiane przez osoby, które cenią sobie smak i prostotę. Włosi wolą je w nieco innej wersji, dodając do niego jedynie pokrojony w plasterki boczek i żółtka jajek, a całość mieszając z dodatkiem startego parmezanu i odrobiną śmietany. W Polsce coraz chętniej dodaje się do carbonary dodatki takie jak papryka, cebula czy pieczarki.
- Podsumowanie
Przyjęło się, że najbardziej klasyczne włoskie potrawy są proste, a ich przygotowanie nie wymaga skomplikowanych zdolności kulinarnych. Przepis na pyszne spaghetti carbonara z koprem przypomina właśnie o tym. Dzięki kilku składnikom i szybkim działaniom, możemy przez chwilę poczuć się jak we Włoszech. Smak spaghetti carbonara z koprem zadowoli każde podniebienie, a dodatek koperku podkreśli delikatny smak sosu.