Jak zrobić pastę z pestek słonecznika?

Kulinaria

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej decydują się na smakowanie nowości kulinarnych. Obecnie coraz popularniejsze stają sięróżnego rodzaju pasty na kanapki. Jedni robią je z jajek, a inni na przykład z ryb. Ale czy ktoś słyszał o czymś takim jak pasta słonecznikowa? Jeśli nie to warto zapoznać się z treścią artykułu. To właśnie tutaj zostanie opisany przepis nadanie jakim jest oczywiście pasta z pestek słonecznika. Jeśli zatem ktoś nigdy nie jadł, a chciałby spróbować to zdecydowanie warto zapoznać się z treścią.Być może przepis okaże się interesujący.

Pasta z pestek słonecznika

Warto na samym początku zaznaczyć, iż to nie jest trudny przysmak do zrobienia. Dlaczego akurat słonecznik? Na pewno przez to, że jest bardzo niedocenionym z nasion. Mimo, że ma sporo wartości odżywczych. Zanim jednak przejdziemy do przygotowania naszej pasty, warto sprawdzić czy mamy wszystkie niezbędne do tego składniki. Oto lista potrzebnych produktów:

  • 200 g słonecznika / 1 ½ szklanki, namoczonych przez noc w zimnej wodzie
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka pietruszki, niedbale posiekany
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 – 4 łyżki soku zcytryny
  • 2 – 4 łyżki wody
  • sól i czarny pieprz

Jak już wszystko mamy przygotowane, to możemy zacząć robienie naszej przepysznej pasty. Od czego trzeba zacząć? Na pewno jedną z ważniejszych czynności jest oczywiście odcedzenie i opłukanie ziaren słonecznika, które zostawiliśmy do namoczenia się na całą noc. Następnie nasze namoczona ziarenka słonecznika trzeba wrzucić do blendera. Do tego dodajemy także inne składniki: suszone pomidory, sok z cytryny, pietruszkę i czosnek. Wszystko to oczywiście należy zmiksować. Robimy to tak długo, aż powstanie nam dość gęsta i grudkowata pasta. Co robimy teraz? Następnie trzeba dolać dwie łyżki wody i miksować dalej. Jeśli pasta będzie jeszcze zbyt gęsta to można jeszcze 2 łyżki dolać. Musi po prostu powstać głaska, lekka pasta. Na koniec doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i porządnie blendujemy. Tak przygotowaną pastę przekładamy najlepiej do czystego szklanego słoiczka. Przechowujemy ją w lodówce maksymalnie 4 dni. Pasta ta świetnie nadaje się na kanapki. Można ją stosować nawet przez cały rok. Co jest dobrą wiadomością.

Jeśli ktoś chciałby spróbować jak smakuje taka pasta, to warto zrobić ją samodzielnie w domu. Robi się ją naprawdę szybko. Jest smaczna i zasmakuje wszystkim. Nawet dzieci będą zadowolone. Pasta ta jest bardzo aromatyczna i delikatna. Jeśli ktoś tęskni za smakami lata to pasta słonecznikowa jest idealnym rozwiązaniem.

 

Kulinaria
Babeczki maślane

Każdy z nas lubi przekąsić coś słodkiego, ale nie dużego. Młode mamy razem z swoimi pociechami lubią przyrządzać w kuchni podwieczorki, desery i wtedy najpopularniejsze stają się babeczki. Najczęściej korzystamy z gotowych mieszanek, które można kupić w sklepach, jednak czasami warto wykonać je od samego początku samodzielnie, co wcale nie …

Kulinaria
Sernik z kaszą manną

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych deserów na świecie. Zawiera dużą ilość tłuszczu i cukru, ale ma niską wartość kaloryczną. To danie można przygotować z różnych rodzajów sera: od twarogu po serek śmietankowy lub kwaśną śmietanę. Głównymi składnikami są jajka i mąka (lub kasza manna). Powodzenie tego dania zależy od …

Kulinaria
Chleb bezglutenowy kukurydziany

Chleb bezglutenowy kukurydziany jest znany od czasów kolonialnych, ale dopiero na początku XX wieku stał się sławny w całej Ameryce. W tym przepisie używa się tylko pięciu składników: mąki kukurydzianej, maślanki lub jogurtu, cukru, jajek i oleju lub masła. Maślanka lub jogurt dodają chlebowi wilgoci, podczas gdy jajka nadają mu …