Jak zrobić pastę z pestek słonecznika?
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej decydują się na smakowanie nowości kulinarnych. Obecnie coraz popularniejsze stają sięróżnego rodzaju pasty na kanapki. Jedni robią je z jajek, a inni na przykład z ryb. Ale czy ktoś słyszał o czymś takim jak pasta słonecznikowa? Jeśli nie to warto zapoznać się z treścią artykułu. To właśnie tutaj zostanie opisany przepis nadanie jakim jest oczywiście pasta z pestek słonecznika. Jeśli zatem ktoś nigdy nie jadł, a chciałby spróbować to zdecydowanie warto zapoznać się z treścią.Być może przepis okaże się interesujący.
Pasta z pestek słonecznika
Warto na samym początku zaznaczyć, iż to nie jest trudny przysmak do zrobienia. Dlaczego akurat słonecznik? Na pewno przez to, że jest bardzo niedocenionym z nasion. Mimo, że ma sporo wartości odżywczych. Zanim jednak przejdziemy do przygotowania naszej pasty, warto sprawdzić czy mamy wszystkie niezbędne do tego składniki. Oto lista potrzebnych produktów:
- 200 g słonecznika / 1 ½ szklanki, namoczonych przez noc w zimnej wodzie
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka pietruszki, niedbale posiekany
- 2 ząbki czosnku
- 3 – 4 łyżki soku zcytryny
- 2 – 4 łyżki wody
- sól i czarny pieprz
Jak już wszystko mamy przygotowane, to możemy zacząć robienie naszej przepysznej pasty. Od czego trzeba zacząć? Na pewno jedną z ważniejszych czynności jest oczywiście odcedzenie i opłukanie ziaren słonecznika, które zostawiliśmy do namoczenia się na całą noc. Następnie nasze namoczona ziarenka słonecznika trzeba wrzucić do blendera. Do tego dodajemy także inne składniki: suszone pomidory, sok z cytryny, pietruszkę i czosnek. Wszystko to oczywiście należy zmiksować. Robimy to tak długo, aż powstanie nam dość gęsta i grudkowata pasta. Co robimy teraz? Następnie trzeba dolać dwie łyżki wody i miksować dalej. Jeśli pasta będzie jeszcze zbyt gęsta to można jeszcze 2 łyżki dolać. Musi po prostu powstać głaska, lekka pasta. Na koniec doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i porządnie blendujemy. Tak przygotowaną pastę przekładamy najlepiej do czystego szklanego słoiczka. Przechowujemy ją w lodówce maksymalnie 4 dni. Pasta ta świetnie nadaje się na kanapki. Można ją stosować nawet przez cały rok. Co jest dobrą wiadomością.
Jeśli ktoś chciałby spróbować jak smakuje taka pasta, to warto zrobić ją samodzielnie w domu. Robi się ją naprawdę szybko. Jest smaczna i zasmakuje wszystkim. Nawet dzieci będą zadowolone. Pasta ta jest bardzo aromatyczna i delikatna. Jeśli ktoś tęskni za smakami lata to pasta słonecznikowa jest idealnym rozwiązaniem.