Jak zrobić domowe pierogi z mięsem i cebulką na słodko z dodatkiem ulubionego sosu

Kulinaria

Pierogi z mięsem i cebulką – przepis krok po kroku

Pierogi to jedno z najbardziej polskich dań, które królują na naszych stołach przez cały rok. Jednak w chłodniejsze dni nic nie smakuje tak dobrze jak ciepłe i aromatyczne pierogi z mięsem i cebulką na słodko. W tym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić pyszne pierogi w prosty sposób.

  1. Składniki potrzebne do zrobienia pierogów z mięsem i cebulką

Aby przygotować pierogi z mięsem i cebulką na słodko, potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  1. Przygotowanie ciasta na pierogi

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajko i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiaj ciasto ręką lub za pomocą miksera z hakiem przez około 15 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na około godzinę.

  1. Przygotowanie farszu do pierogów

Do dużej patelni wrzuć masło, posiekane cebule oraz czosnek i smaż na złoty kolor. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze zmiękczone. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem i całość dobrze wymieszaj.

  1. Formowanie pierogów

Ciasto podziel na mniejsze porcje i rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki o średnicy około 10 cm wytnij okrągłe kawałki ciasta. Na środek każdego kładź łyżeczkę farszu mięsnego, składaj pierogi na pół i dokładnie zlepij brzegi.

  1. Gotowanie pierogów

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i wrzuć po kilka pierogów. Gotuj na małym ogniu około 5-6 minut. Gotowe pierogi zdejmij za pomocą cedzaka i ułóż na talerzu.

  1. Dodatki do pierogów

Pierogi z mięsem i cebulką na słodko doskonale smakują z ulubionym sosem. Dobrym wyborem są oczywiście tradycyjne dodatki jak tłuszcz, cebula, ketchup czy majonez. Możesz jednak spróbować też z sosami śmietanowymi czy pomidorowymi.

  1. Porada na koniec

Pierogi z mięsem i cebulką na słodko to całkiem spore wyzwanie dla początkujących kucharzy. Jeśli zatem nie czujesz się pewnie w kuchni, zacznij od łatwiejszych przepisów i stopniowo podbijaj poziom trudności. Najważniejsze, aby kucharzenie sprawiało Ci przyjemność i aby gotowanie stawało się Twoim hobby.

Podsumowanie

Jak widzisz, domowe pierogi z mięsem i cebulką na słodko to wcale nie taki trudny przepis. Wymaga on odrobiny pracy, ale zawsze warto zainwestować w pyszne jedzenie. Z naszą pomocą na pewno podołasz temu wyzwaniu!

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …