Woda różana spożywcza: Zastosowania i przepisy na orzeźwiające napoje i desery

Kulinaria

Historia i charakterystyka wody różanej spożywczej

Woda różana spożywcza to woda, która została wzbogacona ekstraktem z płatków róży damasceńskiej. Po raz pierwszy pojawiła się w Persji, a następnie trafiła do krajów arabskich. Obecnie jest znana na całym świecie i jest często stosowana do produkcji perfum, kosmetyków oraz jako dodatek do potraw i napojów. Woda różana spożywcza charakteryzuje się delikatnym, a zarazem intensywnym zapachem oraz smakiem, który nadaje potrawie lub napojowi unikatowy charakter.

Zastosowania wody różanej spożywczej w kuchni

Woda różana spożywcza jest szczególnie popularna w kuchni arabskiej i indyjskiej. Jest używana do przygotowywania deserów, takich jak halva, baklawa czy rafaello. Dodawana jest także do herbaty i kawy, aby nadawać napojom delikatnego kwiatowego smaku. Woda różana spożywcza jest również cennym składnikiem dań mięsnych, takich jak kofty czy kebaby. Dodając ją do ciasta, można uzyskać unikalną smakową kombinację. Można stosować ją także do przygotowywania konfitur oraz dżemów.

Przepisy na orzeźwiające napoje z wodą różaną

Woda różana spożywcza jest idealnym składnikiem do przygotowywania orzeźwiających napojów, szczególnie latem. Oto kilka propozycji receptur na napoje z wodą różaną spożywczą:

  1. Limonka z wodą różaną – wystarczy wymieszać sok z limonki z wodą różaną (proporcje – 1: 1) oraz dodać nieco cukru i lodu. Orzeźwiający napój gotowy!
  2. Smoothie z arbuzem i wodą różaną – trzeba zmiksować 1/4 arbuza, łyżkę wody różanej oraz kostki lodu. Do smaku można dodać miód.
  3. Koktajl z melonem i wodą różaną – wystarczy zmiksować 1/2 melona, dodać łyżkę wody różanej, 2 łyżki zielonej mięty oraz kostki lodu.

Przepisy na desery z wodą różaną

Woda różana spożywcza jest idealnym składnikiem do przygotowania różnych deserów. Oto kilka propozycji przepisów:

  1. Makaroniki z wodą różaną – przepis jest bardzo prosty, potrzebujemy jedynie foremki do makaroników, cukru pudru, mleka w proszku i wody różanej.Łączymy składniki, wyciskamy na foremki, a następnie pieczemy w piekarniku.
  2. Tarta malinowa z dodatkiem wody różanej – do wysmarowanej tłuszczem formy, układamy spód z ciasta francuskiego, na którym układamy owoce malin, polewamy mieszanką z mleka, jajek, cukru pudru i dodatkiem wody różanej. Pieczemy w piekarniku do zrumienienia.
  3. Lody z płatkami róży – zagotowujemy mleko z wodą różaną, mieszając. Dodajemy płatki róży oraz cukier. Chłodzimy mieszaninę, a następnie przepuszczamy przez sitko. Dodajemy bitą śmietanę oraz miksujemy. Przygotowany krem przekładamy do pojemnika i zamrażamy.

Podsumowanie

Woda różana spożywcza, to woda o charakterystycznym aromacie i smaku, która posiada wiele zastosowań w kuchni. Dodając ją do potraw i napojów, nadaje im unikalny charakter, który na pewno zachwyci każde podniebienie. Można z niej przygotować różne pyszne desery i napoje, które orzeźwią w upalne dni. Z racji swojego smaku, woda różana stała się obecnie jednym z cenniejszych składników w kuchni, a jej wykorzystanie w daniach o delikatnym smaku, z pewnością zadowoli każdego smakosza.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …