Sernik bananowy bez pieczenia

Kulinaria

Sernik bananowy bez pieczenia to szybki i bezproblemowy sernik na zimno o kremowej konsystencji. Do jego wykonania potrzebne są tylko dwa główne składniki: banany oraz twaróg. Ciasto to posiada wyjątkowy, bardzo intensywny bananowy smak, dodatkowo podkreślony przez dodatek cytryny – to zdecydowanie najlepszy sernik na ciepłe weekendy. Gotowe ciasto przybiera kolor jasnobrązowy i nie pomoże tutaj nawet dodatek cytryny, trzeba to po prostu przyjąć do wiadomości. Najważniejsze w wykonaniu jest bardzo dokładne zmiksowanie bananów na puree, aby po schłodzeniu sernik był jednolity w konsystencji.

Sernik bananowy bez pieczenia – przepis

  • 300 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 400 g bananów (3-4 sztuki) – waga po obraniu
  • 60 g cukru pudru
  • 12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki
  • sok z połowy cytryny
  • 40 ml wody
  • dodatkowo 3 banany – do środka i dekoracji
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250 ml gorącej wody (o połowę mniej niż zaleca instrukcja na opakowaniu) oraz wystudzona.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Żelatynę należy zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, albo podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać jednak do wrzenia, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i pozostawić do przestudzenia.

2. W misie miksera umieścić twaróg oraz cukier puder i zmiksować do gładkości. W osobnym naczyniu umieścić banany oraz sok z cytryny, zmiksować na gładkie puree. Następnie dodać do twarogu i zmiksować, aż do całkowitego połączenia się składników. Dodać lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować do połączenia. Do żelatyny najlepiej wcześniej dodać 1 – 2 łyżki masy serowej i tak przygotowaną połączyć z resztą.

Tortownicę lub formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do niej przełożyć masę serową. Obrać 2 banany i włożyć w masę serową – będą widoczne w przekroju sernika. Wyrównać i włożyć do lodówki do stężenia.

Po stężeniu pozostały banan pokroić w cienkie plasterki, a następnie wyłożyć na górę sernika. Zalać całkowicie wystudzoną galaretką i odłożyć do lodówki do stężenia.

Możliwość przygotowania ciasta bez pieczenia jest atrakcyjnym sposobem na szybkie i pyszne ciasto dla wielu osób. Przykładowy wypiek, który można przyrządzić w taki sposób to powyższy sernik, w którym główną rolę odgrywają banany. Wiele rodzajów ciast sprawia trudności w pieczeniu z uwagi na ich długi czas oczekiwania i często spore umiejętności, wymagane do ich przygotowania. Powyższy przepis na sernik bananowy bez pieczenia udowadnia, ze wcale tak nie musi być.

 

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …