Przepis na mleczne bułeczki
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! Domowe wypieki, a przede wszystkim własnoręcznie zrobione pieczywo to prawdziwy luksus w domu i gratka dla każdego. Szczególnie z rana, w towarzystwie porannej kawy, takie wypieki smakują najlepiej. Mleczne bułeczki można podawać z ulubionymi dodatkami. Są idealne zarówno na słodkie, jak również na bardziej wytrawne śniadanie. Szczelnie zamknięte będą pyszne również na drugi dzień, można je również poporcjować i zamrozić. Przepis godny polecenia i wypróbowania – kto w tych bułeczkach raz zasmakuje, temu trudno będzie się później oprzeć!
Mleczne bułeczki przepis
SKŁADNIKI:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 1 łyżeczka soli.
WYKONANIE:
1. Do miseczki pokrusz świeże drożdże (20 g), dodajemy cukier (1 łyżeczka), mąkę pszenną (2 płaskie łyżki) oraz mleko (50 ml). Mieszamy dokładnie i kolejno odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione oraz przestudzone masło (80 g, można zastąpić je po prostu miękkim masłem wyciągniętym chwilę wcześniej z lodówki), żółtka (2 szt), sól (1 łyżeczka) oraz pozostałe mleko (250 ml), a także wyrośnięty rozczyn – całość zagniatamy. Ciasto zagniatamy najpierw przez 5 minut. Następnie odstawiamy na 5 minut, żeby ciasto odpoczęło i ponownie je zagniatamy przez 3-4 minuty, aż do momentu, kiedy nie będzie się już kleić do rąk.
3. Kiedy ciasto będzie już elastyczne, wówczas przykrywamy je ściereczką, a następnie odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto na bułeczki powinno przynajmniej trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 lub 12 równych części. Turlamy po stolnicy kuleczki, a następnie lekko ciągniemy ciasto, spłaszczamy je i znowu turlamy w ten sposób, aby powstały podłużne bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch lekko ukośnie nacinamy ostrym nożem trzy lub czterokrotnie.
5. Wierzch bułeczek posypujemy szczyptą mąki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni na funkcji piekarnika góra – dół. Smacznego!