Jak zrobić tradycyjne polskie placki ziemniaczane z sosem śmietanowym i ulubionymi dodatkami

Kulinaria

Polacy od wieków kochają placki ziemniaczane. To jedno z najbardziej popularnych dań, które można przygotować w domu. Placki ziemniaczane to przede wszystkim smak dzieciństwa i wspomnień, ale też danie idealne na wakacyjne grillowanie, a nawet jako danie obiadowe.

Składniki i sprzęt potrzebny do przygotowania placków ziemniaczanych

Aby zrobić tradycyjne polskie placki ziemniaczane, potrzebujemy kilku składników i odpowiedniego sprzętu. Do przygotowania placków potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Do wykonania ciasta ziemniaczanego zalecane jest używanie specjalnej tarki do ziemniaków. Jest to grubej konstrukcji narzędzie, które nie tylko ułatwia tarcie ziemniaków, ale też pozwala na osuszanie masy.

Krok po kroku – jak zrobić placki ziemniaczane

  1. Ziemniaki myjemy i obieramy. Następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami.

  2. Cebulę siekamy w drobną kostkę.

  3. Wszystko dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około 10 minut tak, aby masy odrobinę odpłynęła.

  4. Po tym czasie, dodajemy do masy jajka, mąkę, sól oraz pieprz. Dobrze mieszamy.

  5. W dużej patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy porcję masy (ok. 2-3 łyżki) na patelnię.

  6. Smażymy na złoty kolor. Następnie obracamy na drugą stronę i smażymy do równomiernego przypieczenia.

  7. Placki po usmażeniu nakładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Sos śmietanowy do placków ziemniaczanych

Tradycyjne polskie placki ziemniaczane podawane są zazwyczaj z sosem śmietanowym lub gęstym twarogiem – zależy to od regionu Polski.

Sos śmietanowy do placków ziemniaczanych przygotowujemy z następujących składników:

  • 200 g śmietany 18%
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania sosu:

  1. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor.

  2. Śmietanę mieszamy z cebulą.

  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  4. Przygotowany sos podajemy do placków ziemniaczanych.

Ulubione dodatki do placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane to doskonałe danie samodzielne, ale lubią też towarzystwo ulubionych dodatków. Do popularnych dodatków do placków ziemniaczanych zaliczamy:

  • kwaśną śmietanę
  • tartą marchewkę z jabłkiem
  • koper
  • smażoną cebulę

Podsumowanie – placki ziemniaczane krok po kroku

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Ich smak oraz zapach kojarzą się z dzieciństwem i tradycją. Przygotowanie placków ziemniaczanych nie jest trudne – wystarczy przestrzegać kilku kroków i odpowiednio przygotować składniki. Sos śmietanowy i ulubione dodatki to idealne uzupełnienie. Smacznego!

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …