Krem z marcepanem
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Krem marcepanowy jest szybkim i prostym w wykonaniu kremem, idealny do tortów. Jest on niezastąpiony przy wypiekach na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, jak również przy innych okazjach. Krem ten jest delikatny w smaku, warto go również przełamać owocową frużeliną.
O marcepanie słów kilka
Marcepan to nic innego jak zmielone migdały utarte z cukrem. Do Europy marcepan przywędrował najprawdopodobnie z krajów arabskich. Legendy o nim mówią, iż wymyślili go Persowie lub Hiszpanie, którzy wytwarzają marcepan od IX wieku. Marcepan był bardzo drogim i nie dostępnym powszechnie przysmakiem, na jego zakup mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi.
Ocecnie, po setkach lat produkcja marcepanu nieco się zmieniła oraz co najważniejsze – staniała, tak więc przysmak ten stał się dostępny również dla innych mieszkańców o mniejszej zasobności portfeli. Marcepan szczególnie upodobali sobie mieszkańcy niemieckiej Lubeki i to właśnie tam znajduje się muzeum marcepanu. Jest ono tłumnie odwiedzane przez turystów każdego roku.
Przepis na krem marcepanowy z białą czekoladą
SKŁADNIKI:
- 165 g gotowej masy marcepanowej – do kupienia przykładowo w Lidlu
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżeczka ekstrakty migdałowego
- 70 g białej czekolady
- 320 g schłodzonego serka mascarpone.
WYKONANIE:
1. Śmietanę podgrzewamy w rondelku do momentu zagotowania. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy pokrojony marcepan, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Marcepan będzie ciężko się rozpuszczał, dlatego masę można przez chwilę podgrzac na małym ogniu, wówczas rozpuści się on szybciej. Kolejno dodajemy ekstrakt migdałowy i mieszamy.
2. Powstałą masę przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się grudek i odstawiamy, aby ostygła. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na minimum 6 godzin lub całą noc.
3. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, czekoladę kruszymy do miseczki, a miseczkę ustawiamy nad rondelkiem z gotującą się wodą. Należy jednak pamiętać o tym, aby dno miseczki nie sięgało poziomu wody, poniewaz w takim wypadku czekolada się zetnie. Rozpuszczoną czekoladę studzimy.
4. Schłodzony serek mascarpone krótko miksujemy, następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy schłodzoną masę marcepanową i miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu.
5. Tak powstały krem wykorzystujemy do przekładania tortów i ciast, nie nadaje się on jednak jako tynk i pod ozdoby z masy cukrowej, gdyż je rozpuści.