Krem z marcepanem

Kulinaria

Krem marcepanowy jest szybkim i prostym w wykonaniu kremem, idealny do tortów. Jest on niezastąpiony przy wypiekach na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, jak również przy innych okazjach. Krem ten jest delikatny w smaku, warto go również przełamać owocową frużeliną. 

 

O marcepanie słów kilka

Marcepan to nic innego jak zmielone migdały utarte z cukrem. Do Europy marcepan przywędrował najprawdopodobnie z krajów arabskich. Legendy o nim mówią, iż wymyślili go Persowie lub Hiszpanie, którzy wytwarzają marcepan od IX wieku. Marcepan był bardzo drogim i nie dostępnym powszechnie przysmakiem, na jego zakup mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi.

Ocecnie, po setkach lat produkcja marcepanu nieco się zmieniła oraz co najważniejsze – staniała, tak więc przysmak ten stał się dostępny również dla innych mieszkańców o mniejszej zasobności portfeli. Marcepan szczególnie upodobali sobie mieszkańcy niemieckiej Lubeki i to właśnie tam znajduje się muzeum marcepanu. Jest ono tłumnie odwiedzane przez turystów każdego roku.

 

Przepis na krem marcepanowy z białą czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 165 g gotowej masy marcepanowej – do kupienia przykładowo w Lidlu
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka ekstrakty migdałowego
  • 70 g białej czekolady
  • 320 g schłodzonego serka mascarpone.

WYKONANIE:

1. Śmietanę podgrzewamy w rondelku do momentu zagotowania. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy pokrojony marcepan, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Marcepan będzie ciężko się rozpuszczał, dlatego masę można przez chwilę podgrzac na małym ogniu, wówczas rozpuści się on szybciej. Kolejno dodajemy ekstrakt migdałowy i mieszamy.

2. Powstałą masę przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się grudek i odstawiamy, aby ostygła. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na minimum 6 godzin lub całą noc.

3. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, czekoladę kruszymy do miseczki, a miseczkę ustawiamy nad rondelkiem z gotującą się wodą. Należy jednak pamiętać o tym, aby dno miseczki nie sięgało poziomu wody, poniewaz w takim wypadku czekolada się zetnie. Rozpuszczoną czekoladę studzimy.

4. Schłodzony serek mascarpone krótko miksujemy, następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy schłodzoną masę marcepanową i miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu.

5. Tak powstały krem wykorzystujemy do przekładania tortów i ciast, nie nadaje się on jednak jako tynk i pod ozdoby z masy cukrowej, gdyż je rozpuści.

 

Kulinaria
Pomysły i przepisy na dania na zimno

Wybieranie dań na zimno ma wiele zalet, zarówno praktycznych, jak i zdrowotnych, co czyni je atrakcyjną opcją w różnorodnych sytuacjach. W ciepłe dni, dania te oferują przyjemne orzeźwienie, pozwalając uniknąć dodatkowego nagrzewania kuchni poprzez użycie kuchenki czy piekarnika. To znacząco wpływa na komfort życia, zwłaszcza w gorące, letnie miesiące. Dania …

Kulinaria
Gulasz z Indyka: Idealny Przepis na Szybki i Smaczny Obiad

Planujesz zaskoczyć swoją rodzinę czy znajomych smacznym i sycącym daniem? Próbowałeś już wiele potraw, ale chcesz czegoś nowego? Poznaj przepis na prosty gulasz z indyka – szybki do przygotowania, pełen smaku i aromatu dania, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Zastanawiasz się, jak go przyrządzić? To bardzo proste! Zapraszam do …

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …