Chleb żytni na zakwasie

Kulinaria

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, a jego aromat sprawia, że na samą myśl o nim cieknie nam ślinka. Właśnie dlatego wiele osób pragnąc ożywić wspomnienia i zadbać jednocześnie o zdrową dietę decyduje się spróbować upiec własny chleb. Zatem jak upiec chleb żytni na zakwasie w domu i czy jest to faktycznie takie trudne?

Najważniejszy jest zakwas

Żeby zacząć piec domowy chleb, podstawowową rzeczą jest zakwas. Początkowo można zdobyć go od osób, które zajmują się pieczeniem pieczywa od dłuższego czasu, a z czasem – kiedy już nabierzemy nieco wprawy – taki zakwas można wyhodować samodzielnie. Nie jest to tak bardzo skomplikowana czynność, jak może się początkowo wydawać.

Aby wyhodować zakwas potrzebne będą:

  •  wysoki, szklany słoik
  • mąka razowa pełnoziarnista
  • woda.

Dzień 1: W słoiku mieszamy łyżkę mąki z łyżką letniej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Słoik przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do następnego dnia w ciepłym miejscu.

Dzień 2-10: Przemieszaj ciasto – powinno mieć ono lekko kwaśny zapach, a na jego powierzchni widać bąbelki. Oznacza to, iż zawiera ono właściwe bakterie, dzięki którym tworzy się zakwas. Codziennie rano i wieczorem dodajemy łyżkę mąki i letniej wody. Opadająca mieszanka to znak, że mąka została już w całości przetworzona i zakwas jest gotowy do użycia. Trwa to około 10 dni.

Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce, przynajmniej raz w tygodniu dokarmiamy łyżką mąki i wody.

Jak upiec chleb żytni na zakwasie w domu

SKŁADNIKI:

  • 150 g orkiszowej mąki chlebowej
  • 100 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej
  • 8 g soli
  • łyżeczka miodu
  • 160 ml wody
  • opcjonalnie 2 łyżeczki ulubionych nasion.

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy aktywny zakwas i ugniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Gotowe ciasto pozostaw w misce przykrytej lnianą ściereczką w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
  3. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy bochenek.
  4. Uformowany bochenek przełóż do koszyczka na chleb i wstaw na całą noc do lodówki, może pozostać w lodówce nawet 24h.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 250 °C, wstawiamy do niego 2 blachy. Na górną wykładamy chleb uprzednio włożony do formy, na dolną wylewamy ok. 200 ml wody i szybko zamykamy piekarnik. Powstała para wodna sprawi, że chleb będzie miękki w środku i chrupiący na zewnątrz.
  6. Po ok. 10 minutach obniż temperaturę pieczenia do 200 °C i wyjmij dolną blachę. Piecz chleb przez kolejnych 25-30 minut.
  7. Gotowy chleb pozostaw do wystygnięcia na kratce.

 

 

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …

Kulinaria
Wielkanocna baba majonezowa

Babka wielkanocna z majonezem jest super prostym, szybkim i sprawdzonym ciastem, polecanym szczególnie na Wielkanoc. Sprawdzony przepis i szybkie wykonanie ciasta, które gotowe do pieczenia jest już w 10 minut. Jest to biszkoptowa babka z dodatkiem majonezu. Ciasto to jest pyszne, wilgotne, lekkie, delikatne i puszyste. Majonez jest tutaj zastępnikiem …