Domowa pizza na cienkim cieście
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Często nie chce nam się wychodzić z domu żeby zamówić lub kupić pizze, na którą mamy ochotę, a oczekiwanie na dostawę jest zbyt długie. Czasami chcemy urozmaicić nasz jadłospis o jedzenie, które znamy z knajp. Wiele osób przyrządza pizze samodzielnie.
Domowa pizza na cienkim cieście:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie ciasta na pizzę:
- Jeżeli używamy świeżych drożdży trzeba je ocieplić do temperatury pokojowej. Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i mąkę, Składniki te trzeba połączyć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Przesianą mąkę należy wymieszać z solą. Wykonać wgłębienie i powoli wlać tam rozczyn drożdży i resztę wody. Mieszając łyżką zagarniać należy mąkę do środka, dodać oliwy i wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto wyrabiać przez 2 minuty, po czym podzielić na 3 części, każda rozwałkować podsypując trochę mąką. Przełożyć na posmarowane oliwą blachy.
- Piekarnik należy nagrzać do maksymalnej temperatury (minimum 250°C)
Dodatki do pizzy:
- 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym lub pół szklanki ketchupu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- suszone oregano
- szynka, tuńczyk, oliwki, parmezan, mozzarella, pieczarki i wszystkie inne składniki według własnych preferencji
W czasie gdy ciasto odłożyliśmy do wyrośnięcia, należy przygotować sobie dodatki do pizzy:
- pomidory zagotować wraz z oliwą, doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano, odrobiną cukru i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
- Świeże pieczarki szynkę i inne dodatki trzeba pokroić
- Ser parmezan zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Gdy już mamy rozwałkowane i przełożone na blachy ciasto trzeba je posmarować pomidorami, wyłożyć wszystkie składniki oprócz sera i włożyć do piekarnika. Piec przez około 12 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu posypać startym serem.
Uwaga:
Najlepszą mąką do pizzy jest mąka typu 00, coraz częściej jest dostępna w Polsce.
Do pomidorów z puszki można dodać drobno posiekany czosnek i cebulę, które wcześniej lekko zeszkliliście.
Podaj tak zrobioną pizze dzieciom, a powiedzą Ci prawdę jaka pyszna jest domowa pizza na cienkim cieście zrobiona przez Ciebie. Nadaje się ona na obiad, kolację, spotkanie ze znajomymi czy urodziny dziecka. Prosty przepis, który sprawi, że już nigdy nie będziesz chciał kosztować tej kultowej już potrawy z pizzerii. Smacznego!