Tort marcepanowy z wiśniami

Kulinaria

Marcepan ma charakterystyczny smak, który odpowiada większości osób. Jest to jednak smak dość słodki, przygotowując ciasto marcepanowe warto więc tą słodycz przełamać czymś kwaśnym. Idealnym dodatkiem do marcepanu są na przykład wiśnie. Tort marcepanowy z wiśniami nie jest za sodki, smakuje jednak doskonale. Jak taki tort przygotować? Można pokusić się o przygotowanie tradycyjnego tortu, po czym dodanie wiśni na jego wierzch. Przygotowanie takiego ciasta jest nieco czasochłonne, efekt końcowy jednak zawsze jest doskonały, a tort marcepanowy z wiśniami smakować będzie bez wątpienia każdemu.

Produkty potrzebne do przygotowania tortu

  • siedem jajek. Przed przygotowaniem tortu powinny leżeć w temperaturze pokojowej
  • szklanka mąki pszennej tortowej i szklanka cukru pudru
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia

Jeśli biszkopt ma mieć jakiś aromat, konieczne będzie jego dodanie. Sprawdzi się w tym przypadku choćby aromat migdałowy

Do nasączenia biszkoptu niezbędny będzie sok z pomarańczy i limonki. Dobrym pomysłem jest też dodanie do wymieszanych soków rumu lub innego alkoholu. Sprawdzi się nawet spirytus.

– gotowa masa marcepanowa. Co najmniej 300 gram. Można ją oczywiście wymieszać z dodatkami. Do masy można też dodać wiśnie, jednak lepszym pomysłem jest dodanie ich tylko na wierzch tortu.

Przygotowanie tortu

W pierwszym etapie przygotowania tortu należy upiec biszkopt. Ci, którzy boją się, że biszkopt im się nie uda, mogą zdecydować się na inne rozwiązanie, a mianowicie użycie gotowych spodów do tortu. Upieczony biszkopt należy w dwóch miejscach przeciąć poziomo, przecięte cześci zaś odłożyć tak, by ich nie połamać.

Każdą część biszkoptu należy zwilżyć, po czym posmarować masą marcepanową z dodatkami. Masa oczywiście powinna być wymieszana z serkiem mascarpone i śmietanką. Do masy trzeba też dodać cukier. Ilość zależna jest od naszych upodobań. Wiśnie przełamią słodki smak, więc masa może być nawet bardzo słodka. Można też już do masy dodać wydrylowane i pokrojone wiśnie.

Przygotowany tort można na wierzchu udekorować częściami wiśni. Dobrym pomysłem jest też rozsmarowanie na wierzchu przygotowanego kremu z masą marcepanową. Takim kremem pokrywamy też boki tortu, potem zaś to wszystko dodatkowo dekorujemy jakąś posypką lub innymi elementami dekoracyjnymi. Ci, którzy lubią czekoladę, mogą tort udekorować płynną czekoladą.

Taki tort powinien trafić do lodówki co najmniej na godzinę, by się dobrze schłodził. Gdy to już się stanie, tort marcepanowy z wiśniami jest gotowy do podania. Przechowywać go trzeba w lodówce, by krem się nie zepsuł.

Kulinaria
Pomysły i przepisy na dania na zimno

Wybieranie dań na zimno ma wiele zalet, zarówno praktycznych, jak i zdrowotnych, co czyni je atrakcyjną opcją w różnorodnych sytuacjach. W ciepłe dni, dania te oferują przyjemne orzeźwienie, pozwalając uniknąć dodatkowego nagrzewania kuchni poprzez użycie kuchenki czy piekarnika. To znacząco wpływa na komfort życia, zwłaszcza w gorące, letnie miesiące. Dania …

Kulinaria
Gulasz z Indyka: Idealny Przepis na Szybki i Smaczny Obiad

Planujesz zaskoczyć swoją rodzinę czy znajomych smacznym i sycącym daniem? Próbowałeś już wiele potraw, ale chcesz czegoś nowego? Poznaj przepis na prosty gulasz z indyka – szybki do przygotowania, pełen smaku i aromatu dania, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Zastanawiasz się, jak go przyrządzić? To bardzo proste! Zapraszam do …

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …