Tort marcepanowy z wiśniami
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Marcepan ma charakterystyczny smak, który odpowiada większości osób. Jest to jednak smak dość słodki, przygotowując ciasto marcepanowe warto więc tą słodycz przełamać czymś kwaśnym. Idealnym dodatkiem do marcepanu są na przykład wiśnie. Tort marcepanowy z wiśniami nie jest za sodki, smakuje jednak doskonale. Jak taki tort przygotować? Można pokusić się o przygotowanie tradycyjnego tortu, po czym dodanie wiśni na jego wierzch. Przygotowanie takiego ciasta jest nieco czasochłonne, efekt końcowy jednak zawsze jest doskonały, a tort marcepanowy z wiśniami smakować będzie bez wątpienia każdemu.
Produkty potrzebne do przygotowania tortu
- siedem jajek. Przed przygotowaniem tortu powinny leżeć w temperaturze pokojowej
- szklanka mąki pszennej tortowej i szklanka cukru pudru
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
Jeśli biszkopt ma mieć jakiś aromat, konieczne będzie jego dodanie. Sprawdzi się w tym przypadku choćby aromat migdałowy
Do nasączenia biszkoptu niezbędny będzie sok z pomarańczy i limonki. Dobrym pomysłem jest też dodanie do wymieszanych soków rumu lub innego alkoholu. Sprawdzi się nawet spirytus.
– gotowa masa marcepanowa. Co najmniej 300 gram. Można ją oczywiście wymieszać z dodatkami. Do masy można też dodać wiśnie, jednak lepszym pomysłem jest dodanie ich tylko na wierzch tortu.
Przygotowanie tortu
W pierwszym etapie przygotowania tortu należy upiec biszkopt. Ci, którzy boją się, że biszkopt im się nie uda, mogą zdecydować się na inne rozwiązanie, a mianowicie użycie gotowych spodów do tortu. Upieczony biszkopt należy w dwóch miejscach przeciąć poziomo, przecięte cześci zaś odłożyć tak, by ich nie połamać.
Każdą część biszkoptu należy zwilżyć, po czym posmarować masą marcepanową z dodatkami. Masa oczywiście powinna być wymieszana z serkiem mascarpone i śmietanką. Do masy trzeba też dodać cukier. Ilość zależna jest od naszych upodobań. Wiśnie przełamią słodki smak, więc masa może być nawet bardzo słodka. Można też już do masy dodać wydrylowane i pokrojone wiśnie.
Przygotowany tort można na wierzchu udekorować częściami wiśni. Dobrym pomysłem jest też rozsmarowanie na wierzchu przygotowanego kremu z masą marcepanową. Takim kremem pokrywamy też boki tortu, potem zaś to wszystko dodatkowo dekorujemy jakąś posypką lub innymi elementami dekoracyjnymi. Ci, którzy lubią czekoladę, mogą tort udekorować płynną czekoladą.
Taki tort powinien trafić do lodówki co najmniej na godzinę, by się dobrze schłodził. Gdy to już się stanie, tort marcepanowy z wiśniami jest gotowy do podania. Przechowywać go trzeba w lodówce, by krem się nie zepsuł.