Jak przygotować aromatyczne i pikantne chili con carne z wołowiną i fasolą

Kulinaria

Jak przygotować aromatyczne i pikantne chili con carne z wołowiną i fasolą

Chili con carne to jedno z najpopularniejszych dań z kuchni meksykańskiej, które zyskało sobie fanów na całym świecie. Wersja z wołowiną i fasolą to jedna z najbardziej aromatycznych i pikantnych propozycji, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować takie danie w prosty i szybki sposób.

  1. Składniki

Przepis na chili con carne z wołowiną i fasolą wymaga około 10-12 składników, jednak większość z nich to produkty, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Do przygotowania takiego dania potrzebujesz:

  • 500g wołowiny (najlepiej łopatki lub rostbefu)
  • 1 dużą cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 paprykę chili
  • 800g pomidorów z puszki
  • 400g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  1. Przygotowanie mięsa

Poczynając od przygotowania składników, należy zająć się mięsem. Wołowinę należy pokroić na małe kawałki oraz podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Gotowe mięso należy odłożyć na bok, a w tym samym garnku dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę chili. Całość należy smażyć, aż cebula zmięknie i będzie mieć złoty kolor.

  1. Przygotowanie sosu

Do cebuli i papryki chili dodać koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko razem trzeba chwilę smażyć, przelewając do garnka zawartość puszki z pomidorami. Najsłodsze pomidory z puszki znakomicie podkręcą aromat i zagęszczą sos.

  1. Duszenie

Całą mieszankę należy dusić, aż do momentu, gdy sos zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. Wtedy należy dodać do niego cynamon, ostre papryki oraz cukier. Całość trzeba dokładnie wymieszać i podgrzewać przez około 10 minut.

  1. Dodanie fasoli

Po upływie 10 minut, do sosu należy dodać czerwoną fasolę z puszki oraz pokrojone w kostkę kawałki wołowiny. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać i dusić przez kolejnych 20 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

  1. Podanie na stół

Gotowe chili con carne z wołowiną i fasolą podawać można zarówno z ryżem lub tortillami, a także z dodatkiem śmietanki lub sera. Taki posiłek na pewno zasmakuje każdemu, kto lubi ostre, pikantne dania.

  1. Podsumowanie

Chili con carne z wołowiną i fasolą to danie pełne aromatów, pikantne i sycące. Warto pamiętać, że najlepsze smaki zyskuje po kilku godzinach stania w lodówce, dlatego dobrze jest zaplanować jej przygotowanie na dzień przed podaniem na stół. Podczas gotowania warto przygotować dubeltową porcję, ponieważ to danie świetnie smakuje również na zimno i jest idealnym posiłkiem do zabrania do pracy lub na piknik.

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …