Babka wielkanocna jogurtowa

Kulinaria

Babka wielkanocna jogurtowa to pyszny deser, który można przygotować z minimalnej ilości składników. Jest to zdrowy i pożywny posiłek dla dzieci. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i można go łatwo przygotować w domu. Jajko wielkanocne w wersji jogurtowej ma wspaniały smak i doskonale komponuje się z gorącą kawą lub herbatą.

Wielkanocne ciasto jogurtowe z jajkiem to łatwy i pyszny przepis, który wymaga kilku godzin na przygotowanie. Ma miękką konsystencję i smak bardzo podobny do prawdziwego ciasta, ale nie jest tak słodkie jak tradycyjne.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki, przesianej
  • 1 szklanka cukru, przesiany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki zmiękczonego masła lub margaryny (1 kostka)
  • 1 szklanka wody
  • 6 jaj, oddzielonych i ubitych
  • 2 łyżki stołowe octu (użyłam octu jabłkowego z cydru)
  • 1 funt serka śmietankowego (8 uncji), zmiękczonego (upewnij się, że ma temperaturę pokojową)
  • 2 funty cukru pudru (24 uncje)

Zaletą tego przepisu jest to, że jest bardzo łatwy do wykonania i można go dostosować do własnych potrzeb, dodając różne składniki. Można dodać na wierzch wiórki czekoladowe lub orzechy, a nawet użyć jogurtu o różnych smakach. Na przykład, waniliowy lub truskawkowy smakowałby doskonale z tym ciastem!

Przepis jest bardzo prosty: najpierw trzeba ubić wszystkie składniki, aż będą gładkie. Następnie przelej je do tortownicy i piecz przez około 40 minut w temperaturze 350 stopni Fahrenheita (176 Celsjusza). Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia na około 10 minut, a następnie przenieś je na talerz lub do pojemnika, aby mogło całkowicie ostygnąć przed podaniem.

Porady

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Wysmaruj masłem i oprósz mąką dwie 9-calowe tortownice. Wyłóż je papierem pergaminowym i ponownie wysmaruj masłem. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Utrzeć masło, wodę i żółtka do uzyskania jednolitej masy. Do żółtek powoli dodawać ocet, cały czas ubijając mikserem elektrycznym na wysokiej prędkości przez 2 minuty. Wmieszać 1 1/4 szklanki mąki do kremowej masy, aż do dokładnego wymieszania. Dodać pozostałe 2 1/4 szklanki mąki i po dodaniu każdej kolejnej porcji mieszać do uzyskania jednolitej masy. W innej misce ubić pianę z białek, aż do uzyskania sztywnej piany, gdy ubijaczka powoli podnosi się z ubitej masy białkowej; wlać do ciasta razem ze śmietaną.

Z tego przepisu wychodzi około 12 porcji, więc jeśli nie chcesz robić tyle na raz, po prostu zamroź kilka kawałków do późniejszego wykorzystania!

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …