Krem z marcepanem

Kulinaria

Krem marcepanowy jest szybkim i prostym w wykonaniu kremem, idealny do tortów. Jest on niezastąpiony przy wypiekach na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, jak również przy innych okazjach. Krem ten jest delikatny w smaku, warto go również przełamać owocową frużeliną. 

 

O marcepanie słów kilka

Marcepan to nic innego jak zmielone migdały utarte z cukrem. Do Europy marcepan przywędrował najprawdopodobnie z krajów arabskich. Legendy o nim mówią, iż wymyślili go Persowie lub Hiszpanie, którzy wytwarzają marcepan od IX wieku. Marcepan był bardzo drogim i nie dostępnym powszechnie przysmakiem, na jego zakup mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi.

Ocecnie, po setkach lat produkcja marcepanu nieco się zmieniła oraz co najważniejsze – staniała, tak więc przysmak ten stał się dostępny również dla innych mieszkańców o mniejszej zasobności portfeli. Marcepan szczególnie upodobali sobie mieszkańcy niemieckiej Lubeki i to właśnie tam znajduje się muzeum marcepanu. Jest ono tłumnie odwiedzane przez turystów każdego roku.

 

Przepis na krem marcepanowy z białą czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 165 g gotowej masy marcepanowej – do kupienia przykładowo w Lidlu
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka ekstrakty migdałowego
  • 70 g białej czekolady
  • 320 g schłodzonego serka mascarpone.

WYKONANIE:

1. Śmietanę podgrzewamy w rondelku do momentu zagotowania. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy pokrojony marcepan, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Marcepan będzie ciężko się rozpuszczał, dlatego masę można przez chwilę podgrzac na małym ogniu, wówczas rozpuści się on szybciej. Kolejno dodajemy ekstrakt migdałowy i mieszamy.

2. Powstałą masę przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się grudek i odstawiamy, aby ostygła. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na minimum 6 godzin lub całą noc.

3. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, czekoladę kruszymy do miseczki, a miseczkę ustawiamy nad rondelkiem z gotującą się wodą. Należy jednak pamiętać o tym, aby dno miseczki nie sięgało poziomu wody, poniewaz w takim wypadku czekolada się zetnie. Rozpuszczoną czekoladę studzimy.

4. Schłodzony serek mascarpone krótko miksujemy, następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy schłodzoną masę marcepanową i miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu.

5. Tak powstały krem wykorzystujemy do przekładania tortów i ciast, nie nadaje się on jednak jako tynk i pod ozdoby z masy cukrowej, gdyż je rozpuści.

 

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …

Kulinaria
Domowe bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery – kto ich nie lubi? A jeśli już domowe hamburgery, to koniecznie z domowymi bułkami. Poniżej szybki przepis na bułki do hamburgerów. Bułeczki pieczone z tego przepisu mozna również wykorzystać jako kanapki. Są pyszne i długo pozostają świeże. Ciasto na bułki jest elastyczne i dobrze sie z nim …