Sałatka z burakami i papryką

Kulinaria

Co do obiadu? Może buraczki? Kto z nas często nie zadaje sobie takiego pytanie przygotowując obiad dla całej rodziny. Kto z nas nie myśli o tym przygotowując zapasy na zimę. Właśnie ilekroć o tym myślimy zazwyczaj stawiamy na klasykę, czasami eksperymentujemy i dodajemy coś od siebie, bądź przeglądamy poradniki i szukamy nowych smaków.

Buraki właściwości:

Warzywo na co dzień nie docenianie i szkoda, bo zawiera wiele elementów odżywczych i leczniczych. Jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor, cynk. Jego wartości dopełniają mało znane pierwiastki cez oraz rubid. Dodatkowo to czerwone okrągłe warzywo zawiera witaminy z grupy B, A, C, E, K, kwas foliowy i błonnik pokarmowy. Buraki podnoszą odporność organizmu, zapobiegają infekcjom. Warzywo stosowane jest też często w walce z otyłością i nadwagą.

Właściwości papryki:

Papryka słynie z bogactwa w prowitaminę A, jest również dobrym źródłem witaminy E i C. Zawiera w sobie kwas foliowy. Papryka zawiera w sobie płonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Witaminy zawarte w warzywie poprawiają naszą odporność, stan skóry, włosów czy paznokci.

Sałatka z burakami i papryką:

Składniki na sałatkę:

  • 3 kg buraków
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 0,5 kg cebuli

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 płaskie łyżki soli

Jak wykonać sałatkę ?

  • Buraki dokładnie wyszorować, umyć i ugotować w skórce do miękkości w osolonej wodzie. Buraki należy umieścić w szerokim garnku i zalać wodą, po ugotowaniu należy je wyjąć i lekko przestudzić a następnie obrać. Następnie buraki trzeba zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Ocet, olej, cukier i wodę zagotować wraz z solą zagotować.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, paprykę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do gotującej się zalewy, gotować tak przez około 10 minut. Po tym czasie do zalewy dorzucić buraczki i dalej gotować przez 10 minut.
  • PO tym czasie gorące buraczki należy przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem.

     

Uwaga:

 

  • Można też upiec buraki w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do około 190°C. Czas pieczenia jest różny w zależności od odmiany buraków i ich wielkości.
  • Podany sposób nie wymaga dalszej pasteryzacji.
  • Z podanych składników wychodzi około 10 słoików 500ml

Prosty przepis, wymaga poświęcenia trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jest tego warta. Niepowtarzalny smak, bogactwo witamin i składników odżywczych. Sałatka z burakami i papryką będzie nas zachwycać zimową porą i przypominać o ciepłych letnio-jesiennych dniach.

Kulinaria
Babeczki maślane

Każdy z nas lubi przekąsić coś słodkiego, ale nie dużego. Młode mamy razem z swoimi pociechami lubią przyrządzać w kuchni podwieczorki, desery i wtedy najpopularniejsze stają się babeczki. Najczęściej korzystamy z gotowych mieszanek, które można kupić w sklepach, jednak czasami warto wykonać je od samego początku samodzielnie, co wcale nie …

Kulinaria
Sernik z kaszą manną

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych deserów na świecie. Zawiera dużą ilość tłuszczu i cukru, ale ma niską wartość kaloryczną. To danie można przygotować z różnych rodzajów sera: od twarogu po serek śmietankowy lub kwaśną śmietanę. Głównymi składnikami są jajka i mąka (lub kasza manna). Powodzenie tego dania zależy od …

Kulinaria
Chleb bezglutenowy kukurydziany

Chleb bezglutenowy kukurydziany jest znany od czasów kolonialnych, ale dopiero na początku XX wieku stał się sławny w całej Ameryce. W tym przepisie używa się tylko pięciu składników: mąki kukurydzianej, maślanki lub jogurtu, cukru, jajek i oleju lub masła. Maślanka lub jogurt dodają chlebowi wilgoci, podczas gdy jajka nadają mu …