Mus malinowy z mascarpone

Kulinaria

Mus malinowy z mascarpone to pyszny deser, który bez wątpienia będzie smakować każdemu. Idealny jest na deser, bez względu na to jakie było danie głowne. Może także być dodatkiem do popołudniowej kawy. Super jest na spotkania rodzinne, chwile ze znajomymi i inne okazje. Jak taki mus malinowy z mascarpone przygotować? Nie jest to trudne. Nie zajmie też dużo czasu. Jest to deser do przygotowania na szybko, mozna więc go zrobić na chwilę przed przyjściem znajomych, którym chcemy go podać.

Potrzebne produkty

Mus malinowy z mascarpone to deser, do którego potrzebne będą

  • maliny. Wystarczy 500 gramów. Może być oczywiście nieco więcej. Wtedy wyjdzie większa ilość tego pysznego deseru
  • 250 g serka mascarpone i 250 mililitrów gęstej śmietany. Konieczna jest śmietana o zawartości 36 procent tłuszczu
  • kilka łyżeczek cukru. Konkretna ilość zależna jest od naszych upodobań i od tego, czy chcemy przygotować deser z kwaskowatym posmakiem, czy też typowy słodki deser
  • 2 fixy do śmietany
  • wiórki do dekoracji deseru. Najlepiej do takiego pasują wiórki czekoladowe, mogą jednak być inne. Dobrze jest też zostawić sobie kilka malin w całości i udekorować nimi deser.

Przygotowanie musu malinowego z serkiem maskarpone

Mus malinowy z serkiem mascarpone przygotowuje się łatwo i bardzo szybko. Na początku konieczne jest zmiksowanie malin z serkiem i cukrem. Dodać go należy tyle, by mus nam smakował. Dla jednej osoby może to więc oznaczać konieczność dodania przysłowiowej łyżeczki cukru, dla innej zaś co najmniej kilku łyżeczek.

W kolejnym etapie przygotowywania musu należy zmiksować śmietanę z fixami i cukrem. Tu wystarczą już dwie łyżeczki cukru. Można dodać więcej, trzeba jednak pamiętać o tym ile cukru dodaliśmy do malin. W przeciwnym razie może okazać się, że deser jest po prostu za słodki.

Tak zmiksowane produkty dodajemy do siebie i ponownie miksujemy by powstała gładka, jednolita masa. Gdy tak się stanie, możemy ją przełożyć do przygotowanych wcześniej salaterek. Mus malinowy z mascarpone można spożywać od razu, lepiej jednak odstawić go do lodówki co najmniej na kilka minut, by się schłodził. Schłodzony będzie o wiele smaczniejszy. Na wierzch musu w salaterkach można dodać maliny, posypać wszystko wiórkami czekoladowymi, lub innymi dodatkami. Tu ogranicza nas już tylko nasza wyobraźnia. Fajnym pomysłem jest też kupienie słodkiej bitej śmietany i dodanie odrobiny na wierzch musu w salaterkach. Tak przygotowany deser dobrze spożyć od razu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by odłożyć go do lodówki i podać – na przykład na drugi dzień.

 

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …