Koktajl z buraka i szpinaku

Kulinaria

Koktajl z buraków i szpinaku to zdrowy napój o działaniu detoksykującym. Burak zawiera związki zwane azotanami, które poprawiają krążenie krwi i wytrzymałość. Pomagają również obniżyć ciśnienie krwi, chronią przed rakiem i obniżają poziom cholesterolu. Szpinak zawiera duże ilości żelaza, wapnia, kwasu foliowego i witaminy C, które są niezbędne do wzmocnienia odporności i zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak choroby serca, cukrzyca i nowotwory.

Koktajl z buraków i szpinaku to idealny napój na letnie grillowanie. Jest pełen przeciwutleniaczy i witamin, które sprawią, że poczujesz się odświeżony, pełen energii i gotowy do walki z całym światem!

To prosty, pyszny i zdrowy przepis, który jest idealny na każdą porę roku. Jeśli szukasz sposobu, aby wprowadzić do swojej diety więcej zieleniny, ten koktajl z buraków i szpinaku to idealne miejsce, aby zacząć!

Składniki:

  • 3 małe buraki (lub 1 duży burak)
  • 1 filiżanka młodych liści szpinaku
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny (ok. 1 łyżka)
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Umyj dokładnie wszystkie składniki, a następnie pokrój je na małe kawałki przed włożeniem do blendera lub robota kuchennego, aby zmiksować je na gładką masę. Upewnij się, że wszystkie kawałki są równomiernie zmiksowane, aby można je było później łatwo dodać do napojów.

albo

Obierz i zetrzyj na tarce buraki. Umieść w sitku nad miską i przyciśnij łyżką, aby odsączyć nadmiar wilgoci. Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Delikatnie wmieszaj liście szpinaku, aż będą zwiędnięte. Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 1 dnia przed podaniem.

Ugotuj buraka w osolonej wodzie, aż stanie się miękki. Pozostawić do ostygnięcia, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przygotować dressing, mieszając kostki buraka z wodą i cukrem. Dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Liście szpinaku ułożyć w szklankach lub miseczkach, polać dressingiem i dobrze wymieszać łyżką lub widelcem. Podawać schłodzone!

Koktajl z buraka i szpinaku to orzeźwiający napój, który pomoże Ci się zrelaksować po ciężkim dniu pracy.

Głównymi składnikami tego przepisu są buraki, szpinak i mięta.

Buraki są popularne w wielu krajach, ponieważ są bogate w składniki odżywcze, takie jak potas, żelazo, magnez, witamina C, foliany i błonnik. Można je stosować w sałatkach lub gotować w gulaszu czy zupie.

Szpinak zawiera duże ilości witamin A, B2 i B6, folianów, żelaza i wapnia. Zawiera również luteinę, która poprawia wzrok i chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej (częstą przyczyną ślepoty). Szpinak jest również bogaty w przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do powstawania guzów nowotworowych.

Kulinaria
Babeczki maślane

Każdy z nas lubi przekąsić coś słodkiego, ale nie dużego. Młode mamy razem z swoimi pociechami lubią przyrządzać w kuchni podwieczorki, desery i wtedy najpopularniejsze stają się babeczki. Najczęściej korzystamy z gotowych mieszanek, które można kupić w sklepach, jednak czasami warto wykonać je od samego początku samodzielnie, co wcale nie …

Kulinaria
Sernik z kaszą manną

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych deserów na świecie. Zawiera dużą ilość tłuszczu i cukru, ale ma niską wartość kaloryczną. To danie można przygotować z różnych rodzajów sera: od twarogu po serek śmietankowy lub kwaśną śmietanę. Głównymi składnikami są jajka i mąka (lub kasza manna). Powodzenie tego dania zależy od …

Kulinaria
Chleb bezglutenowy kukurydziany

Chleb bezglutenowy kukurydziany jest znany od czasów kolonialnych, ale dopiero na początku XX wieku stał się sławny w całej Ameryce. W tym przepisie używa się tylko pięciu składników: mąki kukurydzianej, maślanki lub jogurtu, cukru, jajek i oleju lub masła. Maślanka lub jogurt dodają chlebowi wilgoci, podczas gdy jajka nadają mu …